Tömegverekedéstől sem riad vissza az SZDSZ és az MDF

2009.02.03. 14:59

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A fizetőképtelenség bejelentésére készülhetünk fél év múlva, dőzített vírusbomba ketyeg az MSZMP központi számítógéprendszerében, lelépett egy rejtjelező a rejtjelezőjével, a szakszervezet mibenlétét félreértő vasutasok sztrájkról beszélgetnek. Napi operatív jelentés az állambiztonságtól 1989. február 3-án.

A "Kristály" fedőnevű operatív akció keretében keletkezett információ szerint a legutóbbi tárgyalásokon Magyarországnak nem sikerült megállapodásra jutni az IMF-fel. Így nem engedélyezik a korábban jóváhagyott hiteleink lehívását. E körülmény negatívan hatott hazánk pénzügyi megítélésére. A Világbank sem tárgyal, és a nagyobb tőkés bankok sem mutatnak hajlandóságot újabb kölcsönök nyújtására addig, amíg az IMF-fel nem születik megállapodás.

Ezek a fejlemények végzetes hatással lehetnek az idei év pénzügyeire. Devizatartalékaink az év első felére elegendőek, és ahhoz, hogy bárhonnan további hiteleket vehessünk fel, szükség van az IMF-fel való mielőbbi megállapodásra. Ellenkező esetben 1989 második felében a fizetőképtelenség bejelentésére kényszerülünk.

Intézkedés: az akció keretében továbbra is figyelemmel kísérik a tárgyalásokat.

+++

A BM III/II csoportfőnökség információja alapján január 4-én jelentettük, hogy Tóth Ernő a Sydney-i magyar főkonzulátus rejtjelezője szolgálati idejének lejártával nem tért vissza Magyarországra.

A szerv újabb adatai szerint Tóth magával vitte a rejtjelezőeszközöket is.

Az információ forrása megbízható, tartalma nem ellenőrzött. 

+++

Az amerikai Bechtel cég Paksi Atomerőmű Vállalatnál dolgozó szakembereinek tevékenységi körébe tartozik, hogy folyamatosan felmérjék az atomerőműben és a KFKI-nál lévő, engedély nélkül behozott embargós számítógépeket, megállapítsák gyártási számukat, majd a cég ügyvédejein keresztül értesítsék az USA illetékes hatóságait.

Az információ forrása megbízható, tartalma nem ellenőrzött. 

Intézkedés: folytatják a Bechtel-szakemberek ellenőrzését.

+++

Az SZDSZ január 25-ei szervező bizottsági ülésén Béki Gabriella közölte, hogy az SZDSZ tanácsa Szent-Iványi Istvánt és Szilágyi Sándort bízta meg az MDF-fel való tárgyalásra, a március 15-i ünnepség megszervezésére.

Elhnagzott, hogy az SZDSZ programjáról a következő megállapodás jön létre:

- a program ne modell és ne gyakorlati jellegű legyen, hanem e kettő ötvözete?

- a program - akár a piacorientáltság terhére is - legyen szociális jellegű?

- a szövetségi rendszerbe tartozásra vonatkozóan a program tartalmazza a semlegességet - tudomásul véve és hirdetve annak távlati jellegét.

Az információ megbízható, ellenőrzött.

Intézkedés:

- folytatják az ellenőrzést

- hasznosítják az elemző, értékelő munkában.

+++

Jakab Lajos 38 éves közgazdász "Visszatekintés a hadseregtől a Néphadseregig" címmel szamizdatot akar előállítani, s ehhez nagyobb mennyiségű (165 csomag) szívópapírt és nyomdafestéket vásárolt.

 

Intézkedés:

- felhasználják a tájékoztató munkában

- folyamatosan figyelemmel kísérik a munkavégzést.

 

+++

A Münnich Ferenc Baráti Társaság dr. Balla Éva országgyűlési képviselő visszahívásának kezdeményezését tervezi, mert párttag létére a vízlépcső ellen szavazott. Erre a képviselő február 3-ára meghirdetett beszámolója során kívánnak lépéseket tenni.

Az SZDSZ és az MDF - az alternatív csoportokkal együtt - mozgósít a kezdeményezés ellen. Terveik szerint egy órával a meghirdetett időpont előtt mennek mennek el a beszámoló helyszínére, hogy megtöltsék a helyiséget. A visszahívási kezdeményezés meghiúsítása érdekében nem riadnak, vissza egy esetleges tömegverekedéstől sem.

Az információ megbízható, ellenőrzött. 

Intézkedés:

- az információt hasznosítják a tájákoztató munkában

- szóban tájékoztatják a BRFK áb szervét. 

Az információ megbízható, ellenőrzött.

+++

A vasutas szakszervezet február elsejei ülésének résztvevői úgy ítélték meg, hogy veszélybe került a vasutasok bérköveteléseinek teljesítése. Ezért a követelések alátámasztására - azokon a munkahelyeken, ahol ez a folyamatos vasúti forgalmat nem akadályozza - f. hó 6-ára országosan rövid röpgyűléseket szerveznek az állásfoglalás-tervezet ismertetésére. A tervezetben a kormánytól három százalékos adómentes béremelést kérnek. 

A szakszervezet határozott, de higgadt, mértéktartó intézkedései és szándékai egyes helyeken - a szakszervezeti intézkedéseket félreértve - tilatkozó munkabeszüntetésről beszélnek.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés:

- tájákoztatják a MÁV illetékes vezetőjét és folyamatos tájékoztatást kértek a fejleményekről.

+++

Az MSZMP székházában működő központi számítógéprendszerbe eddig ismeretlen körülmények között úgynevezett "szoftver vírus" jutott be. A jelenség felfedezésekor a már betárolt adatok megsemmisültek.

A "vírus" nem a korábban lokalizált típusú, módszere és felépítése eltér azoktól: a hírforrás szerint időzített bombaként működik, miután egy bizonyos dátum vagy adatmennyiség hatására aktivizálódik. 

Az informció forrása megbízható, ellenőrzött, tartalma nem ellenőrzött. 

Intézkedés: az információt felhasználják a témával kapcsolatos összefoglaló készítéséhez. 

Részletesebb napi operatív jelentések, eredeti dokumentumokkal az OSA honlapján.