Dohányzásmentes USA 2000-re

2009.02.09. 11:46

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Amerikában még lehetett dohányozni buszokon és iskolákban. 1989. február 9.

A nikotint kábítószerként kell kezelni, s mint ilyent az élemiszerekkel és gyógyszerekkel foglalkozó kormányügynökségnek (FDA) kell szabályoznia. Ez a lépés elvezethez ahhoz, hogy az Egyesült Államok 2000-re nikotin mentes társadalommá váljék - áll az egyik amerikai elnöki tanácsadó bizottság szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.

A rákbetegséggel foglalkozó országos tanácsadó bizottság javasolta azt is, hogy tiltsák meg a dohányzást az összes amerikai repülőjáraton, valamint más tömegközlekedési járművön, a munkahelyeken, a középületekben és az iskolákban. Felszólították a profi sportolók szervezeteit, hogy folytassanak kampányt a bagórágás ellen.

Az Országos Rákkutató Intézet vezetője kijelentette, hogy az országban előforduló rákos megbetegedésből bekövetkező halálesetek egyharmadához a dohányzás is hozzájárul. Az intézet becslése szerint az amerikai nők körében a tüdőrák gyakorisága már megelőzi a mellrákét. (MTI)

További hírek 1989. február 9-éről az MTI archívumában.