A beteg Kádár visszatér

2009.02.20. 15:50

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Kádár János elnökletével hétfőn délelőtt 9 órakor - Jászai Mari téri székházában - összeült a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága - jelentette az MTI 1989. február 20-án. A hírnek az adott jelentőséget, hogy Kádár János betegsége miatt távolmaradt a legfontosabb, a korábbi rendszert fokozatosan fellazító döntésektől.

Kádár és Grósz a KB-ülésen

Kádár ekkor már tíz hónapja volt az MSZMP elnöke, miután a meggyengült egészségű, 76 éves politikust 1988. májusban felmentették a Központi Bizottság főtitkári tisztségéből, kikerült a Politikai Bizottságból is. Pártelnöki kinevezésével lényegében a hatalmát elvesztette.

Az 1989 február 20-i ülést megnyitó Kádár János saját egészségi állapotával kezdte, mint mondta, orvosi ellenőrzés mellett fokozatosan visszatérhet a munkába. Majd kiderül az is, hogy bár nem vett részt a döntésekben, de a Központi Bizottság minden döntését kötelezőnek tartja magára. Márpedig ezek között volt a többpártrendszer bevezezetése, vagy annak elismerése is, hogy 1956 népfelkelés volt, igaz, még azzal a megjegyzéssel, hogy a végén felerősödtek az elleforradalmi tendenciák. Ezen a februári kétnapos ülésen pedig arról döntött a KB, hogy elfogadja az új alkotmányról szóló tájékoztatót, ami szerint a párt nem tart igényt arra, hogy vezető szerepét rögzítse a készülő alaptörvény.

A Központi Bizottság ülésének első napja végén Kimmel Emil, a párt helyettes szóvivője nyilatkozott a tanácskozásról az MTI munkatársának. Szerinte napirend értékűnek tekinthető, hogy Kádár János elnökölt a testület ülésén, és a rá jellemző módszerrel vette elejét minden, vele összefüggésben az elmúlt napokban megindult szóbeszédnek, találgatásnak. Kijelentette: egészsége javul, dolgoznia kell.

Kádár legendás utolsó beszédét 1989. április 12-én mondta el, már zárt ajtók mögött. Egy hónappal később, a májusi KB ülésen betegségére tekintettel minden tisztéségből felmentették. Július 6-án halt meg, aznap, amikor a Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta Nagy Imrééket. A kormány országos gyászt rendelt el.

További 1989. február 20-i hírek az MTI archívumából itt olvashatók.  • Hírek
  • Bankszámla