Demján: Ne lépjünk ki a KGST-ből és a Varsói Szerződésből

2009.02.26. 00:48 Módosítva: 2009.02.26. 07:55

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

És ne haragítsuk magunkra a szövetséges Szovjetuniót sem 1956 népfelkelésnek nevezésével. Szokatlanul nyílt németországi interjú a Magyar Hitelbank akkori elnökével, aki a modern kapitalizmust az egyik legnagyobb vívmánynak tartja. 1989. február 26.

Hamburgban aláírták a Magyar Hitelbank, a Springer-kiadó és a Ferenczy-kiadó részvételével létrejött nemzetközi vegyesvállalat társulási szerződését. Ebből az alkalomból a Berliner Morgenpost munkatársa beszélgetést folytatott a Hanza-városban Demján Sándorral, a Magyar Hitelbank elnökével - jelentette az MTI nyugat-berlini tudósítója 1989. február 26-án.

A lap által "szokatlanul nyíltnak" minősített interjúban Demján leszögezte: Magyarország számára most a legnagyobb veszélyt a reformkurzus elsietett ütemű megvalósítása jelenti. Az ország gazdasági gondjai súlyosabbak a politikaiaknál, az eddig érvényes, nagyrészt állami irányítás alatt működő gazdasági rendszernek nincs jövője - és nemcsak Magyarországon.

A Hitelbank elnöke elutasította azokat az elképzeléseket, amelyek szerint Magyarországnak ki kellene lépnie a KGST-ből. Ehelyett arra van szükség, hogy áthidaljuk e gazdasági rendszer hibáit, és kereskedelmünket, s gazdaságunkat új alapokra helyezzük, a piacgazdasági erők előtérbe helyezésével.

Demján úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak nem lehet célja a Varsói Szerződés szervezetéből való kilépés. "Ez beláthatatlan következményekhez, konfliktusokhoz vezetne, és egy sikeres kurzus végét jelentené" - vélekedett Demján Sándor.

Az 1956-tal kapcsolatos vitáról szólva úgy vélte, hogy a 32 évvel ezelőtti események reális értékelésére még várni kell. Ha Magyarországon ezentúl már csak népfelkelésről beszélnének, az szükségszerűen a Szovjetunió elítélését vonná maga után. Ugyanakkor az országnak nem érdeke, hogy konfrontációba keveredjen szövetségesével.

A magyar belpolitikai fejleményekkel kapcsolatban a bankelnök úgy vélekedett, hogy a kilencvenes évek közepén már többpártrendszer lesz az országban. Szerinte a jelenleg egyedül kormányzó MSZMP "tiszta szociáldemokrata programmal és profillal" rendelkező párttá fog alakulni.

Végezetül a lap Demján következő megjegyzéseit idézi: "A modern kapitalizmust az egyik legnagyobb vívmánynak tartom, ám bizonyosan van ennél jobb rendszer is... Ne hagyják cserben (a nyugati országok) Magyarországot. Mi nem akarunk újabb 1956-ot."

További MTI-hírek 89 február 26-áról az MTI archívumban itt olvashatók.