Rendőrvicc helyett vicces rendőröket akart a Fidesz

2009.04.27. 16:21

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A Fidesz választmánya ülősztrájkot tartott a Belügyminisztérium épülete előtt 1989. április 27-én. A BM szerint is szükség van a jogállamiságra, de indkolatlannak tartja, hogy a rendőri intézkedésekkel kapcsolatos problémákra felhívják a figyelmet. Végül a megbékélés jegyében egy rendőr virággal irányította a forgalmat.

A Roosevelt térre beköltöző Fidesz választmány tagjai többször felolvasták azt a nyilatkozatukat, amelyben a rendőrség egyes tagjainak brutális, minden jogalapot nélkülöző fellépéseivel szemben a katonai bíróságok részrehajlóan enyhe és egyes esetekben jogilag is téves ítélete ellen, valamint amiatt, hogy a hatalmukkal súlyosan visszaélő személyek többsége továbbra is a rendőrség kötelékében maradhat (1988. október 23-án hajnalban például egy házibulit vert szét négy rendőr, az esetről bővebben itt olvashat)

Deutsch Tamás, a szendvicsember

A fideszesek követelték a belügyminiszter, Horváth István (magánemberként Stumpf István apósa) lemondását, a Belügyminisztérium feletti közvetlen MSZMP irányítás megszüntetését, azt, hogy a fegyveres testületek kötelékébe tartozók a jövőben ne lehessenek politikai szervezetek tagjai, s haladéktalanul rögzítsék törvényben a rendőrség működésének részletes szabályait, s számolják fel az állampolgári jogegyenlőséget sértő katonai bíróságokat.

Az MTI tudósítása szerint a Belügyminisztérium előtt a pokrócokon, kerti székeken helyet foglaló fiatalok - afféle "szendvicsemberként" - transzparenseket viseltek. A koradélutáni órákban a Roosevelt téren át közlekedők, valamint a hazai és a nemzetközi sajtó tudósítói egyebek között olvashatták: "Rendőrállam helyett jogállamot", "Ne bántsatok engem, mert én nem haragszom", "Találkoztam már kedves rendőrökkel is", "Rendőrvicc helyett pedig vicces rendőröket", "Biztos úr Ön biztos úr?"

Az épület előtti forgatagban a Belügyminisztérium képviselői rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak. Kántor Géza rendőrezredes, közbiztonsági és közlekedési csoportfőnök-helyettes elmondta, hogy a Belügyminisztérium is egyetért a jogállamiság megteremtésével, elutasítja a törvénytelenségeket. Nem tartotta azonban indokoltnak, hogy a Fidesz ilyen módon hívja fel a figyelmet arra, hogy rendőri intézkedésekkel kapcsolatban vannak problémák.

Nincs tussolás

A jogellenes cselekményektől a rendőrség is elhatárolja magát, akik azokat elkövetik, a jogszabályok szerint felelősséggel tartoznak. Azokba az esetekbe, amelyek ügyészi, bírói szakaszba kerülnek, a rendőrségnek nincs beleszólása. A parancsnokoknak kötelessége a jogsértő intézkedéseket is elbírálni, s a megfelelő eljárást a szabályszegő rendőrrel szemben lefolytatni. Joguk van arra is, hogy az állományból eltávolítsák azokat, akiknek minden kétséget kizáróan bebizonyosodik a bűnösségűk.

A rendőrezredes nem értett egyet azzal, s elutasította azt a véleményt, hogy a rendőrség a munkáját társadalmi kontroll nélkül végzi. Eddig is megvoltak, s ma is léteznek azok az intézmények, amelyek ellenőrzik tevékenységét. Hangoztatta, hogy a rendőrség nem akarja eltussolni a jogszabályt sértő eseteket.

Kántor Géza elmondta azt is, hogy változott a Belügyminisztérium közvetlen irányítása: a BM munkáját a kormány irányítja. Megkezdődött egyébként az az előkészítő munka, amely a rendőrségre, a közrendre, a közbiztonságra vonatkozó előírásokat az eddigi törvényerejű rendelet helyett törvényi szinten kívánja szabályozni. Szerinte a katonai bíróság sohasem a túlzottan enyhe ítéleteiről volt ismert: ítéletei - a legutóbbi események kapcsán is - arányban álltak az elkövetett cselekmények súlyával.

Arról nem beszélnek, hogy a rendőröket is verik

A rendőrezredes kifogásolta, hogy a híradásokból hiányoznak azok a közlések, amelyek a hivatalos személy ellen elkövetett erőszakos cselekményekkel kapcsolatosak. A tájékoztatást egysíkúnak tartotta, mivel a tömegtájékoztatási eszközök huzamosabb ideje a jogszerütlen rendőri intézkedésekkel foglalkoznak. Véleménye szerint az események csoportosítása, az írások hangvétele alkalmas hangulatkeltésre a rendőrség tevékenységével szemben.

A Fidesz választmányának békés demonstrációja az esti órákban ért véget.

Az MTI 1989. április 27-i híreiről bővebben itt olvashat. A Híradó-felvételt a NAVA 89-es archívumából használtuk fel.