Erzsébet
1 °C
4 °C

Temesvári nagy visszatérése

2009.04.29. 15:37
9 hozzászólás

Bár már többen leírták, Temesvári Andrea kétéves kihagyás után visszatért a teniszpályára, és pályafutása egyik legnagyobb bravúrját vitte véghez Houstonban, ahol legyőzte a világranglista hatodik helyén álló Zina Garrisont. De aztán, “amint az a sportban gyakran előfordul, Temesvári Andreának a nagy feladatot sikerült megoldania, a könnyebb akadályon azonban elbukott” – írta az MTI 1989. április 29-én. Ez az akadály egy 15 éves vajdasági lány volt, bizonyos Szeles Mónika, aki meg is nyerte a houstoni versenyt, első tornagyőzelmét aratva ezzel a felnőttek között.

1989. április 26-án ünnepelte 23. születésnapját. Ennyi idősen túl volt már a legnagyobb sikerein, és két olyan súlyos sérülésen, ami után örült, hogy egyáltalán pályára léphetett.

Temesvári 14 évesen kezdte profi karrierjét. 1981-ben még az első körben esett ki a Roland Garroson, aztán berobbant az élvonalba. 1982-ben a francia, az angol és az amerikai nyílt bajnokságon is a harmadik fordulóig jutott. Tartotta a formáját 1983-ban is, sőt a Roland Garroson a negyedik fordulóba jutott és megnyerte az olasz bajnokságot, 16 évesen. A WTA Tour legtöbbet fejlődött játékosának választották, a világranglistán pedig a hetedik helyen jegyezték. 1984-ben szerepelt a legkiegyensúlyozottabban a kiemelt versenyeken, a második körben esett ki a Roland Garroson és a US Openen, a negyedikben az Australian Openen és Wimbledonban. 1985-86-ban gyengébben ment neki egyesben, de párosban Navratilovával megnyerték a Roland Garrost, a döntőben a Graf-Sabatini-párost verve.

1983 és 87 között folyamatosan az első húszban volt a világranglistán, 1987-ben azonban egy amerikai versenyen kifordult a bokája. A meccset végigjátszotta, nyert is, de az öltőzben már nem tudott a lábára állni. A boka és a sípcsont között törött a csontja, szegecsekkel rögzítették a sérült részt. Kilenc hónap kihagyás után kezdett el edzeni, ekkor viszont a válla sérült meg, azt is műteni kellett. Összesen két évet vittek el a sérülések a karrierjéből.

Temesvári Andrea

1989 elején tért vissza. A hosszú kihagyás után nehezen lendült játékba, a brisbane-i versenyen az első fordulóban vereséget szenvedett. Egy héttel később már meccset nyert, két játszmában, mindkettőt rövidítésben a brit Monique Javer, a világranglista 73. helyezettje ellen. Az édesanyja azt nyilatkozta, telefonbeszélgetésük alkalmával lánya olyan boldog volt, mint amikor élete első Grand Slam-mérkőzését nyerte jónéhány évvel ezelőtt. A második fordulóban aztán Martina Navratilova várt rá, és simán győzte le.

Elindult az év első Grand Slam versenyén, az Australian Openen is. Az első fordulóban 6:1, 6:1 arányú fölényes győzelmet aratott az amerikai Jennifer Fuchs ellen, aki a selejtezőből került fel a táblára. A 2. fordulóban az amerikai Kathrin Keilt verte igen szoros mérkőzésen három játszmában.

Temesvárival foglalkozott a Reurters is

A Reuters hírügynökség másfél oldalas, terjedelmes kommentárt közölt Temesvári Andrea visszatéréséről a teniszvilágba, a 89-es ausztrál bajnokság 1. fordulójában aratott győzelme után. Az írás címe: "Temesvári visszatér első szerelméhez". A cikkíró felsorolja a magyar játékos kálváriájának állomásait, és megemlíti, hogy férjhez ment Trunkos András zenei producerhez, a Bikini együttes basszusgitárosához.

A tenisz szempontjából semmit sem jelent, hogy férjhez mentem, továbbra is a sport az első számú elfoglaltságom - mondta Temesvári. - Persze egy időnek el kell telnie, míg újra kényelmesen érzem magam a pályán, de mindent megteszek csúcsformám visszanyeréséért. Hosszú és keserves volt az út, ám most már úgy érzem, egyenesbe kerültem. Andrea mindig is az egyik legnépszerűbb játékos volt a női tenisz világában, s vetélytársai szívélyesen fogadták visszatérésekor. - Szerintem nem örülnek igazán, mert tudják, hogy újra itt van egy régi ellenfél - mondta ezzel kapcsolatban félig tréfásan Temesvári Andrea.

A kétéves szünet után a nemzetközi élmezőnybe visszaigyekvő magyart a világranglista 61. helyén álló új-zélandi Belinda Cordwell búcsúztatta Melbourne-ben. Pedig Temesvári igazán közel volt a győzelemhez, hiszen az első játszmát fölényesen nyerte, és a másodikban is több lehetősége nyílt a továbbjutás kiharcolására, ám a rövidítésben végül is 7:5-re Cordwell kerekedett felül. A mindent eldöntő harmadik játszmában aztán az új-zélandi teniszező már egyértelműen jobb volt, és ekkor már csak egyetlen játékot engedélyezett Temesvárinak.

Áprilisban Houstonban indult egy versenyen. Itt az első fordulóban az amerikai Mary Pierce-t verte biztosan, 6:2, 6:3 arányban. A második fordulóban a legnagyobb szenzációt Temesvári szolgáltatta, óriási meglepetésre 6:3, 6:7, 6:2 arányban legyőzte a 2. helyen kiemelt, a világranglista 6. helyén álló amerikai Zina Garrisont. - Úgy érzem, most semmi probléma nem volt a játékommal - mondta Temesvári a győzelem után. - Ugyanúgy játszom, mint egykor. Az egyetlen különbség, hogy most sokkal több tornára van szükségem ahhoz, hogy önbizalmat szerezzek.

Aztán jött a negyeddöntő, és átadjuk a szót az MTI-nek: "Amint az a sportban gyakran előfordul, Temesvári Andreának a nagy feladatot sikerült megoldania - csütörtökön a houstoni teniszverseny nyolcaddöntőjében legyőzte a világranglista 6. helyezettjét, az amerikai Garrisont -, a könnyebb akadályon azonban elbukott. Pénteken a legjobb négy közé jutásért 6:2, 7:5 arányú vereséget szenvedett a 15 éves, újvidéki születésű Szeles Mónikától, aki most már Floridában lakik. A visszatérése után ötödik tornáján szereplő Temesvári teljesitménye igy is több mint dicséretes, magánszámitások szerint e verseny után már a világranglista első 80 helyezettje között foglal helyet.

Szeles Mónikának ezután jobb időszaka jött, de Temesvári is újra beküzdötte magát a legjobb 25-be, a harmadik körbe jutott a US Openen, 90-ben pedig a Roland Garroson, nagy tornagyőzelmet azonban már nem aratott. 1997-ben volnult vissza, 2001 és 2004 között a női válogatott szövetségi kapitánya volt, jelenleg teniszakadémiát működtet, három gyereke van.

További MTI-hírek 1989. április 29-éről itt olvashatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?