Zelma, Rajmund
-3 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Megnyílik az első forintos Levi's-bolt

2009.04.30. 12:33
14 hozzászólás

Ahhoz képest, hogy a Levi Strauss már 1978-tól gyártatott farmerokat a Május 1. Ruhagyár marcali üzemében, kisebb szenzáció volt, hogy 1989-ben megnyílt az első márkabolt, ahol forintért is lehet vásárolni.

A soproniak valutáért már vehettek eredeti Levi's-cuccokat, aztán 1989 áprilisában a budapesti belvárosba is beköltözött a Nyugat. A József Attila utcában megnyílt az első forintos Levi's-üzlet.

Az persze a szocialista viszonyokra jellemző, hogy Levi's farmereket ekkor már tíz éve gyártottak Magyarországon. A Május 1. Ruhagyár marcali gyáregységében a Levi’stől kapott alapanyagból és kellékekkel 1978 nyarától kezdték a gyártást, a tervek évi egymillió darab farmerről szóltak, ennek hatvan százalékát visszavásárolta az amerikai cég, négyszázezret pedig a hazai piacon értékesítettek. (farmert tehát lehetett venni, a bolt a mindenféle más terméknél jelentett újdonságot).

A Wikipedián található bejegyezés szerint ugyanekkor indult hosszú kísérletezgetés után a magyar farmer, a Trapper gyártása is, amivel a keleti piacokat árasztottuk el. Aztán 1981-ben a Buda-Flax megvette a Lee Cooper gyártási licencét, és lecserélte a Trapper nevet is. A rendszerváltás után a keleti piacok összeomlása magával rántotta a Lee Cooper gyártását is. A Trappert 2005-ben ugyan elkezdték újra varrni, de már külföldről beszerzett szövetből. a farmerszövetgyártás mesgzünt Magyarországon.

A Levi's 1988-ban átköltöztette az üzemét Marcaliból Kiskunhalasra. Ismét a Wikipediához nyúlnánk segítségért, eszerint a magyarországi gyárban a legszebb időszakban mintegy 1500-an dolgoztak és évente 2‑2,5 millió darab farmernadrágot állítottak elő, ami az európai termelés (ami a világtermelésnek kb. felét tette ki) 10–15 %-át jelentette. Aztán a Levi's elkezdte bezárni az üzemeit, előbb az Egyesült Államokban, majd fokozatosan máshol is, végül idén bejelentették, hogy lehúzzák a rólót Kiskunhalason is. (A Levi's által hátrahagyott üzemet Marcaliban a Mustang vette át, de ők már korábban, 2008-ban bedobták a törölközőt.)

A gyár bezárásának bejelentésekor siettek hangsúlyozni, hogy a kivonulása az üzletekre nem vonatkozik. A József Attila utcai bolt ugyanakkor már korábban bezárt.