Újra utcán az elégedetlen kínai diákok

2009.05.04. 22:19

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A tárgyalások, a tiltakozók megosztása és az üzengetések csendesebb időszaka után 1989. május 4-én újra az utcára vonultak a reformokat követelő kínai diákok. Folytatjuk sorozatunkat arról, mi vezetett a Tienanmen téri vérengzésig.

Lezajlott Pekingben az egyetemista és a főiskolás diákok második legnagyobb felvonulása és tüntetése az emlékezetes április 27-i megmozdulás óta. Az Új Kína késő délután kiadott második jelentése szerint a tüntetésen több mint 20 000 diák vett részt a kínai főváros harminc egyeteméről és főiskolájáról. Képviseltették magukat a tüntetésen olyan nagyvárosok diákjai is, mint Tiencsin, Sanghaj, Vuhan és Talien - jelentette az MTI 1989. május 4-én.

Az előző megmozduláshoz hasonlóan a diákok különböző útvonalakon, három menetben vonultak fel és találkoztak a Tienanmen téren. Külföldi megfigyelők a felvonuló és tüntető diákok számát körülbelül negyvenezerre teszik és rámutatnak, hogy az április 27-i tüntetéshez képest alacsonyabb volt mind a résztvevők, mind a tüntetésre kiváncsi nézők száma. A kínai rendőrség ez alkalommal is jelentős erőkkel képviseltette magát a tüntetők által használt útvonalakon s a Tienanmen téren, de erőszakot nem alkalmazott.

Szemtanúk szerint a megmozdulásnak feszültségtől mentes, könnyed, vidám és majális-jellege volt. Különösen megnyilvánult ez a Tienanmen téren, ahol a diákok énekeltek és a következő jelszavakat kiáltozták: Éljen május 4. szelleme, Adjatok nekünk szabadságot és demokráciát, A törvény uralmára igent, az ember uralmára nemet mondunk, Követeljük az emberi jogokat, Ellenezzük a csalást és a korrupciót, Követeljük a sajtószabadságot.

A megmozdulás új szinfoltja volt, hogy részt vett a tüntetésen körülbelül 200 pekingi újságíró is. A diákokkal összhangban az újságírók követelték a sajtószabadság biztosítását és a jogot ahhoz, hogy az igazságot írják meg. Követelték azt is, hogy helyezzék vissza állásába a sanghaji World Economic Herald című lap főszerkesztőjét és szüntessék meg a lap ellen indított pártvizsgálatot.

A Tienanmen téren röplapokat osztogattak, amelyeken bejelentették, hogy péntektől kezdve beszüntetik az oktatási bojkottot a pekingi egyetemek és főiskolák egy részében.

Első ízben nyilatkozott a diáktüntetésekről Csao Ce-jang, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára. "Kínában nem lesznek nagy zavargások és a folyamatban lévő diáktüntetések fokozatosan elcsendesednek" - jelentette ki azon a találkozón, amelyet az Ázsiai Fejlesztési Bank 22. közgyűlése alkalmából Pekingben tartózkodó kormányzókkal tartott.

A pártfőtitkár egyebek között rámutatott, hogy a demokratizmus és a törvényesség keretei között eleget kell tenni a tüntető diákok ésszerű követeléseinek, mert Kínában mindenek előtt nyugalomra, józanságra és rendre van szükség. Hangoztatta: véleménye szerint a diáktüntetések nem arra mutatnak, hogy Kínában politikai bizonytalanság van, - annál is inkább, mert a tüntető fiatalok nem a szocialista rendszer, hanem a párt és a kormány munkájában tapasztalható hibák ellen emelik fel a szavukat. Jelszavaik egyaránt tükrözik elégedettségüket és elégedetlenségüket mindazzal szemben, ami Kínában történik. A diákok általában elégedettek az utóbbi évtized reformjának eredményeivel és a gazdaságban elért haladással. Elégedetlenek viszont az elkövetett hibákkal és követelik azok kijavítását. Követelésük összhangban van a párt és az állami vezetés céljaival.

Csao Ce-jang elmondotta, hogy jóllehet jelenleg is folynak a diáktüntetések Pekingben és más nagyvárosokban, bízik benne, hogy a tüntetések fokozatosan elcsitulnak és nagyobb zavargásra nem kerül sor az országban. Érthetőnek nevezte a diákok felháborodását a hivatali korrupció elburjánzása miatt és hangoztatta, hogy a jelenség összefüggésben van a szocialista törvényesség gyengeségével és a társadalmi ellenőrzés, valamint a kormányzás nyitottságának a hiányával. A nyitottság hiánya az oka annak is, hogy eltúlozzák a problémákat, a vezetők állítólagos kiváltságait, a fegyelem és a törvényesség megsértésének az eseteit. Hangsúlyozta, hogy a diáktüntetések kérdését ésszerű és nyugodt légkörben, a törvényesség és a demokratizmus keretében kell rendezni.

A KKP KB főtitkára állást foglalt a párbeszéd folytatása és kiterjesztése mellett, nemcsak a diákokkal, hanem a munkásokkal, az értelmiségiekkel és az országban működő demokratikus pártokkal is. A párt és a kormány kész a párbeszéd folytatására és bízik benne, hogy hasonló álláspontra helyezkednek a diákok is - mondotta Csao Ce-jang.

További MTI-hírek 1989. május 4-éről itt böngészhetők.