Eltűnt a pultokról a kockamargarin

2009.05.06. 12:32

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Hetekig nem lehetett kapni margarint 1989 áprilisában, mert megtartották az évente szokásos karbantartást a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalanál. A gyárigazgató szerint valóban jónak tűnő ötlet, hogy legközelebb előre szólnak az embereknek a leállás előtt, hogy spájzoljanak be, mert nekik van hűtőjük, a gyárnak viszont nincs. Történt mindez húsz éve, 1989. május 6-án.

Az egyik legkeresettebb hazai élelmiszeripari termék, a margarin hetekig hiánycikk volt az üzletekben. Akadt olyan fővárosi bolt, ahol egy hónapig nem tudtak adni a vásárlóknak belőle. Elterjedt a hír, hogy a gyár leáll a kocka alakú Rama margarin gyártásával, esetleg emeli annak árát, és ezentúl csak a műanyagcsészés változatot készíti - írta az MTI 1989. május 6-án.

Kockaráma: 20,80

A zsiradékok árai 1989 januárjában átlagosan 15 százalékkal emelkedtek. Így például 1 kg sertészsír ára 30 forintról 34 forintra, a palackos napraforgó étolaj literenkénti ára 37 forintról 42,30 forintra, a negyedkilós Rama margarin ára 17,50 forintról 20,80 forintra változott. A tej és tejtermékek árai átlagosan közel 40 százalékkal emelkedntek. Így például 1 liter 2,8 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött tej ára 9,20 forintról 12,90 forintra, a 20 százalékos zsírtartalmú 0,2 literes poharas tejföl ára 8,90 forintról 13 forintra, a 0,10 kg-os 80 százalékos zsírtartalmú vaj ára 9,40 forintról 11,60 forintra, az edami sajt kilogrammonkénti ára 107 forintról 152 forintra változott.

Nem szüntetjük meg a hagyományos margarin gyártását - tájékoztatott Héder András, a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat rákospalotai gyárának igazgatója. Az ellátási zavart az okozta, hogy három hétig a gyártósorok évenként szokásos karbantartása, felújítása miatt nem készítették a terméket. Egy hete azonban újra indult a gyártás, és most már folyamatos a szállítás is. A margarin árát a vállalat nem emeli, nincs ilyen döntés.

A karbantartás megkezdése előtt több hétig túlórában és szombat-vasárnapi műszakban is készült a Rama margarin. Még egy ideig fenntartják a hétvégi műszakokat. Nehezen érik utól magukat, a legnagyobb gond azonban, hogy nincs elegendő hűtőraktáruk a margarin tárolására, általában legfeljebb 2-3 napi készlettel rendelkeznek.

A gyárigazgató még azt is elmondotta: nemhogy végleg leállnának ennek az egészséges táplálkozásra különösen jónak ítélt, növényi zsírokat tartalmazó terméknek a készítésével, hanem valószínűleg még az idén újabb gépsor beállításával fokozzák a gyártását. (Az örök kérdésről, vaj vagy margarin, itt most bővebben nem ejtenénk szót, megtettük már itt.)

További MTI-hírek itt böngészhetők 1989. május 6-áról.