Halálra ítéltek egy rendőröket megdobáló tüntetőt

2009.05.06. 14:14

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Állami vezetők nyugalomra szólították fel a kínai diákokat, akik csak a sajtó szabadságát, az emberi jogok kiszélesítését és a hivatali korrupció felszámolását követelték. Közben azonban született egy elrettentő ítélet: halálra ítéltek egy vidéki, nem annyira békés tüntetőt 1989. május 6-án. Folytatjuk sorozatunkat arról, hogy mi vezetett a Mennyei Béke Terén a vérengzéshez.

Halálra ítélték az 1989. április 22-ikén Hszianban kirobbant tüntetés egyik résztvevőjét. A férfi téglákkal és kövekkel dobálta meg a rendőrőket, a kormányépületeket, autóbuszokat és gépkocsikat gyújtott fel és fosztogatott - idézte a kínai lapokat az MTI 1989. május 6-án.

Ez nyilván üzenet volt a tömegtüntetéseket szervező diákoknak, akik újra megismételték a követeléseiket. A néhány héttel korábban létrehozott, ám hivatalosan el nem ismert Pekingi Egyetemek Egyesült Szövetsége levelet küldött a kínai nemzetgyülésnek és a Kínai Kommunista Pártnak. Ebben őszinte és konstruktív párbeszédet sürgetnek, az ország demokratizálását és a korrupció felszámolását követelik. A szövegben - amelyet 25 egyetem képviselői írtak alá - a diákok leszögezték: két napon belül várják a hatóságok válaszát.

A szövetség szerint két nappal korábban az elmúlt negyven év legnagyobb tömegmegmozdulását tartották Pekingben, a Mennyei Béke Terén. A százezres tüntetés résztvevői a sajtó szabadságát, az emberi jogok kiszélesítését és a hivatali korrupció felszámolását követelték. (A hivatalos sajtó szerint fele ennyien sem voltak.).

Csao Ce-jang, a KKP főtitkára két nappal, Li Peng miniszterelnök pedig egy nappal korábban felszólalt az Ázsiai Fejlesztési Bank kormányzó tanácsának 22. évi közgyűlésén Pekingben és érintette a kínai belpolitikai eseményeket. A mintegy kétezer pénzügyi szakember és kormánytisztviselő előtt mondott beszédükben mindketten azt mondták, hogy a kínai kormány párbeszédet tervez a diáksággal. Azt hangoztatták, hogy stabil az ország belső helyzete, a kormány mindent megtesz a zűrzavar meggátlása érdekében, s igyekszik kiküszöbölni a munkájában fellelhető hiányosságokat.

A kínai kormányfő a központi sajtóorgánumok útján szombaton nyugalomra szólította fel az egyetemi hallgatókat. Hangsúlyozta, hogy enélkül elképzelhetetlen az ország korszerűsítése. Li Peng szerint a kormány és a diákság céljai közül több is azonos, így például minden fél elsődlegesnek tartja az oktatás és a tudomány fejlesztését, a demokrácia kiszélesítését és a korrupció letörését.

További MTI-hírek 1989. május 6-ánitt böngészhetők.