Egy bekapcsolva felejtett elektromos írógép miatt rommá égett a Híradó

2009.05.11. 14:21 Módosítva: 2009.05.11. 15:04

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Bár minden jel arra mutatott, még az állambiztonsági szolgálat napi jelentésébe is bekerült, hogy 1989. január 23-án a Híradó főszerkesztő-helyettesével elégedetlenkedők felgyújtották a Magyar Televízió negyedik emeletén a Híradó szobáit, a megindult nyomozás végül sokkal prózaibb okot állapított meg a tűz okaként.

A Magyar Televízió telefonközpontjába 1989. január 22-én két névtelen telefonhívás érkezett:

20.30-kor: „Sándor Istvánt megverjük.” (Sándor István ekkor a Híradó főszerkesztő-helyettese volt.)

20.50-kor: „Szétverjük a Magyar Televíziót.”

Pár órával később, hajnali fél ötkor kiégett az MTV székházában két szoba, valamint a 4. emeleti folyosó egy része. Kár keletkezett a dokumentációs anyagban, megszűnt az áramszolgáltatás és működésképtelenné váltak a nemzetközi hírcserét szolgáló eszközök, a tetőszerkezet is megrongálódott.

Mindez a titkosszolgálat napi operatív jelentésébe is bekerült, sőt a titkosszolgálat vállalta, hogy a vizsgálat menetét figyelemmel kísérik és segítik. Annyira nagy figyelmet kaott az ügy, hogy Harangozó Szilveszter, a III-as főcsoportfőnökség vezetője maga írta oda a jelentésre: "az okok felderítését kell segíteni". HSZ).

Aczél Endre másnap a Magyar Rádióban arra a kérdésre, hogy reggel milyen látvány fogadta, így válaszolt:

A. E.: Rettenetes, holdbéli táj, remélem, hogy este 8-kor ezt a TV-nézőknek meg tudjuk mutatni. Ez annyit jelent, hogy Híradó is lesz, bár ennek a jövője pillanatnyilag teljesen bizonytalan. Ugyanis dacára annak, hogy a szerkesztői szobák közül csak egy égett le teljesen, valamennyi műszaki berendezésével együtt, a tragédia az, hogy az összes vezeték is tönkrement, tehát nincs kapcsolatunk se egymással, se a külvilággal, nem tudjuk behozni a nemzetközi hírcseréből a felvételeket. Tehát egyáltalán nem vagyunk hívhatók és nem tudunk kifelé hívni. Márpedig ez egy hírműsor esetében egy abszurdum, ezzel nem lehet együttélni. Nekikezdünk költözni valami ideiglenes helyre, ahova persze majd ki kell a kábeleket húzni, a vezetékeket, az isten tudja. Egyelőre itt vonulnak az orrom előtt a tűzoltók, itt ülünk a TV portáján és innen intézem a dolgaimat. […]

– Mi okozhat reggel fél 4-kor tüzet?

A. E.: Erre a tűzoltóknak van egy válasza: még nem tudjuk, de vizsgáljuk. Úgyhogy ennél többet én se tudok mondani. […]

A vizsgálatok 1989. május 11-én zárultak le. Az MTI jelentése szerint a tűz okainak vizsgálatába a tűzoltóság bevonta a Bűnügyi Technikai Intézetet, valamint elektromos igazságügyi szakértőt is felkértek. A Bűnügyi Technikai Intézet vegyész szakértője a helyszíni szemlén lefoglalt anyagokban kőolajszármazék-maradványokat mutatott ki. Csakhogy kiderült, hogy ezeket a szereket a kiégett irodahelyiségben használták.

Végül az elektromos igazságügyi szakértő megállapította, hogy egy elektromos írógépet hagytak bekapcsolva, ami zárlatos lett, és emiatt vált hamuvá a negyedik emelet nagy része. A kár 11 millió 400 ezer forint volt.

A nyomozást folytató rendőrség vizsgálata azt állapította meg, hogy "a tűz keletkezésének alapvető oka az előre nem várható műszaki meghibásodás volt, így személyi felelősség senkit nem terhel. Ezért bűncselekmény hiányában a nyomozást megszüntették."

További MTI-hírek 1989. május 11-éről itt olvashatók.