Gorbacsovval akartak találkozni a tüntető diákok

2009.05.14. 16:51

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A szinte folyamatos tüntetések és a Tienanmen téren folytatódó éhségsztrájk miatt egyre feszültebb lett a légkör Pekingben, egy nappal Mihail Gorbacsov szovjet elnök és pártfőtitkár Kínába érkezése előtt. 1989. május 14.

Rövid időn belül ezren csatlakoztak azokhoz a Mennyei Béke terén éhségsztrájkoló kínai diákokhoz, akik találkozni akartak a Pekingbe érkekező Mihail Gorbacsovval. A demokráciát, reformokat és sajtószabadságot követelő diákok tüntetéssorozata ekkor már hete óta tartott.

Csodáljuk Gorbacsovot

Az éhségsztrájkolókat többezer fiatal vette körül, a diákakcióra kiváncsi pekingiek tízezrei fordultak meg a téren . Az egyik tüntető diák az MTI tudósítása szerint így beszélt az akcióról: "Ez a mi nagy lehetőségünk, élnünk kell vele". Egy másik diák kijelentette: "Csodáljuk, amit Gorbacsov a Szovjetunióban véghez vitt, különösképp a politikai reformokat, a parlamenti választásokat, a sajtószabadságot - tehát mindazt, amit Kínában nélkülözünk. Szeretnénk Gorbacsov révén nyomást gyakorolni kormányunkra."

A kormány azzal próbálta meg leszerelni a diákokat, hogy azonnali tárgyalásokat ígért nekik, ha befejezik az éhségsztrájkot a Tienanmen téren. A diákok nem sokkal később közölték, hogy 20 képviselőjük már el
is indult a tárgyalásokra. Az Új Kína hírügynökség szerint a tárgyaláson a kormány részéről Li Tie-jing, az Állami Oktatási Bizottság miniszteri rangú elnöke, Vej Csien-hszing ellenőrzési miniszter, valamint Jan Ming-fu, a KKP KB titkárságának tagja vett részt.

300 ezren a téren

Miután a tárgyalások semmilyen eredménnyel nem zárultak, késő estére már 300 ezresre duzzadt a tömeg a téren. A tárgyalások kudarca után a diákok közölték, hogy Mihail Gorbacsov érkezéséig mindenképpen a téren maradnak.

Késő este még érkeztek a térre rendőrök, katonák teherautókkal, s érdeklődők is. Egyesek "Párbeszedet, párbeszédet" kiáltásokkal jöttek, mások Li Peng miniszterelnök távozását követelték. Sokan a diákok melletti szimpátiájukat nyilvánították ki - írta a francia hírügynökség tudósítója.

A rendőrség a jelentés szerint késő estig nem avatkozott be a tüntetésbe, ám a megmozdulás kezdetén a parlament épületét mintegy 300 rendőr szoros kordonnal vette körül, és senkit nem engedtek át a gyűrűn.

A pekingi városi tanács bejelentette, hogy hétfőn reggel lezárják a teret, amely a színhelye lesz Grobacsov hivatalos fogadtatásának.

A kínai nemzeti hősök emlékművére kiragasztott plakát szerint a diákok mindaddig folytatni szándékoznak az éhségsztrájkot, amíg a kormány miniszterelnök-helyettesi szinten párbeszédbe nem kezd velük
a televízió nyilvánossága előtt, illetve be nem jelenti, hogy visszavonja a diákmozgalom korábbi hivatalos bírálatát. A diákok közölték, ha Gorbacsov a Tienanmen térre érkezik, üdvözölni fogják. Megmozdulásuk - tették hozzá - teljes mértékben belpolitikai jellegű, és semmi köze Kína nemzetközi kapcsolataihoz.

Hajnali látogatás az éhségsztrájkolóknál

Vasárnap a kora hajnali órákban felkereste az éhségsztrájkot tartó diákokat Li Tie-jing államtanácsos, az állami oktatási bizottság vezetője, Li Hszi-ming, a Kínai Kommunista Párt pekingi bizottságának titkára, a KKP KB Politikai Bizottságának tagja és Csen Hszi-tung, a kínai főváros polgármestere. A politikai vezetők sikertelen kísérletet tettek arra, hogy a sztrájk abbahagyására késztessék a diákokat.

A jelek szerint az egyetemisták nem reagáltak pozitívan Csao
Ce-jangnak, a KKP KB főtitkárának felhívására sem. Csao Ce-jang egy
munkásfórumon elhangzott beszédében arra szólította fel a kínaiakat,
mindenekelőtt a sztrájkoló és a tüntetésre készülő diákokat, hogy
semmi olyasmit se tegyenek, ami káros lehet a hétfőn kezdődő
kínai-szovjet csúcstalálkozóra.

Csao Ce-jang rámutatott, hogy a pekingi csúcstalálkozó az egész
világ figyelmének a középpontjában áll. Sikere hasznos lesz mind a
kínai, mind a szovjet nép számára, s javára válik a világ békéjének
és stabilitásának is. Minden hazafias érzelmű kínai kötelessége Kína
méltóságának és nemzetközi tekintélyének megőrzése. Senki sem tehet
olyasmit, ami veszélybe sodorhatja vagy alááshatja a
csúcstalálkozót. Elkerülhetetlen és normális dolog, hogy bizonyos embereknek problémáik vannak, nem ésszerű azonban, hogy a diákok vagy más állampolgárok, akiknek problémáik vannak saját egyetemükön vagy munkahelyükön, ezt oly módon akarják megoldani, hogy akadályozzák a kínai-szovjet csúcstalálkozó megtartását. Azok, akik ezt teszik, kihívják maguk ellen az egész nép ellenszenvét - figyelmeztetett a kínai pártfőtitkár.

Üzenet a pártlapból

A Zsenmin Zsipao, a KKP központi lapja vasárnap újabb
kommentárban szólította fel a pekingi diákokat, mondjanak le arról a
tervükről, hogy Gorbacsov Kínába érkezésének napján újabb
tömegtüntetést tartanak a Tienanmen téren. A pártlap hangsúlyozza,
hogy Kínának kellő tisztelettel, harmonikus és normális légkörben
kell fogadnia a szovjet vezetőt. A kínai-szovjet csúcstalálkozó a
két ország közötti kapcsolatok normalizálását jelenti, olyan
esemény, amely nagy jelentőségű nem csak Kína, hanem az egész világ
számára. Ezt az eseményt senki és semmi sem zavarhatja meg. Ezt kívánja a kínai kormány és nyilvánvalóan Kína tiszteletreméltó
vendége is - írja a Zsenmin Zsipao.

További MTI-hírek 1989. május 14-éről itt olvashatók.