Maradona csúcsra ér a Napolival

2009.05.17. 11:48 Módosítva: 2009.05.17. 11:48
13 hozzászólás

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Maradona a Napoli történetének legfontosabb meccse előtt összeveszett klubja edzőjével és elnökével, mert nem hitték el neki, hogy azért hagyott ki egy bajnokit, mert már szanaszét rúgdosták az idényben. Végül az utolsó pillanatban béke lett, Maradona is játszott az UEFA-kupa döntőjében, és csúcsra járatta imádott Napoliját 1989. május 17-én.

Ahhoz képest, hogy 1989 elején elterjedt: Maradona hátfájása miatt végleg visszavonul futballtól, az argetín lapok pedig emiatt már elkezdték temetni 86-ban világbajnokságot nyert csapatuk esélyeit a következő vb-n, a Nápolyban félistenné vált játékos vezetésével a Napoli 1989. május 17-én megnyerte első nemzetközi kupáját.

Az argentín zseni 1984-91 között játszott Nápolyban. 1986-87-ben a csapat megnyert az első olasz bajnoki címét, és besöpörte az olasz kupát is. Nyilván nem lehet egyemberesnek nevezni egy olyan csapatot, ahol Alemao, Careca, Ciro Ferrarra is játszott, de jellemző, hogy a Napoli az 1988-89-es idényben hatszor kapott ki, mind a hatszor akkor, amikor az argentín nem játszott.

Varázslat, háromhetes szünet után

Maradona három hét szünet után a Bayern München elleni UEFA-kupa elődöntőn tért vissza, látványosan: 2-0-ra nyertek, Careca duplázott, mindkét gólpasszt Maradona adta.

A visszavágón is előkészített egy gólt, a vége kettő-kettő lett, viszonylag simán jutottak a döntőbe, ahol egy másik német csapat, nemzetközi kupadöntőben szintén elsőbálozó Stuttgart várt rájuk.

A két csapat közül a Napolinak volt nehezebb dolga, a PAOK Szalonikivel kezdtek, (1-0, 1-1), majd jött a Lokomtív Leipzig (1-1, 2-0) és a Bordeaux (1-0, 0-0). Aztán majdnem kiestek, a Juventus az első meccsen 2-0-ra nyert, a visszavágón a rendes játékidőben 2-0-ra győzött a Napoli is. Végül a hosszabbítás utolsó percében belőtték a győztes gólt. Az elődöntőben a Bayern kiverése ehhez képest már végtelenül sima volt.

A szerencsésebb Stuttgart a Tatabánya ellen kedzett (2-0, 1-2), aztán jött a Dinamo Zagreb (3-1, 1-1), a Groningen (3-1, 2-0), majd a Real Sociedad (1-0, 0-1, büntetőkkel 4-2). Az elődöntőben egy másik, igaz akkor még keletnémet csapatot, a Dynamo Dresdent gyűrte le a VfB.

Megint Isten keze

A döntő első meccsén, otthon 85 ezer szurkoló előtt borzalmasan játszott a Napoli, pedig a németek legjobbja, Jürgen Klinsmann eltiltás miatt nem léphetett pályára. Helyette a Nápolyból kivándorolt szülők gyermeke, Gaudino szerzett vezetést a németeknek. A Napoli szenvedett, mígnem a 68. percben Maradona úgy került helyzetbe, hogy kézzel tette maga elé a labdát, a lövése egy német védő kezét érintette, a görög bíró pedig befújta a 11-est. A büntetőt Maradona lőtte be. Három perccel a lefújás előtt pedig szintén Maradonának köszönhetően Careca is betalált.

A meccs után a németek a bíráskodás miatt háborogtak, a Napoli edzője, Ottavio Bianchi pedig ingerülten arra panaszkodott, hogy a Stuttgart nem volt hajlandó futballozni, és arra koncentrált csupán, hogy szétromboljon minden akciót. "Két hét múlva, Stuttgartban még nehezebb lesz, hacsak Maradona fel nem támad" - írta a Corriere della Sera.

Maradona sem volt elégedett az eredménnyel: "Már szinte feladtuk a reményt, hogy kiegyenlithetünk, amikor égből jött csodaként jött a tizenegyes, s ez visszaadta hitünket. Gaudino gólja bizony komoly fejfájást okozott."

A második meccsen már játszhatott Klinsmann, igaz éppen előtte jelentették be, hogy az Interhez igazol, eltiltás miatt hiányzott viszont a németek motorja, Olaf Thon. A Napoli a legjobb felállásban játszhatott, de alakulhatott volna ez másként, a visszavágó előtt ugyanis hatalmas botrány alakult ki Maradona körül. A játékos az UEFA-döntő hazai meccse utáni bajnokira nem ment el. Utóbb azt mondta, hogy sérült volt, erről viszont elfelejtette értesíteni az edzőjét. Bianchi és a Napoli elnöke, Corrado Ferlaino is beszólt Matradonának, aki viszont ettől besokallt.

Van úgy, hogy a fájdalmak erősebbek

Egy nápolyi magánteleviziós társaságnak adott nyilatkozatában sértődött hangon mesélte: Bianchinak pontosan tudnia kell, hogy hetek óta fáj a háta, számos rúgás nyomát viseli a lábán. Mégsem panaszkodott, zokszó nélkül vállalta a Bayern Münchn elleni UEFA-kupa elődöntőkben és a döntő első meccsén is a játékot. “Hogy nem adtam magyarázatot a Bologna elleni mérkőzésrsől való távolmaradásomra? - fakadt ki Maradona. - Annyi rúgást kaptam ezen a tavaszon, hogy más már régen szögre akasztotta volna a futballcipőit. Pihennem kellett, tehát pihentem. “Ha Ferlaino elnök nem követ meg nyilvánosan, akkor az idény végén távozom Nápolyból. Argentinában ilyen támadásoknak nem vagyok kitéve” – tette hozzá. A játékos gyakori sérüléseiről elmondta: olykor jól tűri azokat a rúgásokat, de van úgy, hogy a fájdalmak erősebbek annál, minthogy azokat elviselje.

Húszméteres gólpassz, fejjel

A nagy hisztéria a döntő második meccse előtt természetesen elcsendesett, Maradona bejelentette, hogy nem megy haza Argentínába, sőt 1993 végéig marad Nápolyban. És természetesen játszott, adott két gólpasszt, az egyik egy húszméteres fejes volt.

Stuttgart – Napoli 3-3

Stuttgart, 40 000 néző, v: Arminio Sanchez (spanyol)

Stuttgart: Immel - Allgöwer - N. Schmaler, Hartmann, Schafer - Gaudino, Katanec, Sigurvinsson, Schröder - Walter, Klinsmann

Napoli: Giuliani - Renica - Ferrara, Corradini - De Napoli, Maradona, Francini, Fusi, Alemao (Carannante 31. p.) - Careca, Carnevale

gólszerzők: Alemao (19.), Ferrara (40.), Careca (62.), illetve Klinsmann (27.), De Napoli (68., öngól), Schmaler (90.)

Az MTI tudósítása szerint a nápolyi csapat erősségei ezúttal is a dél-amerikai légiósok, az argentin Maradona, továbbá a két brazil, Careca és Alemao voltak. Maradona mágikusan szerkesztette meg a nápolyiak játékát. Az első és harmadik gól előtt pontosan tálalt a stuttgarti kapu előterébe. Senkit sem lepett meg, hogy a Napoli háromszor vezetett, s csak azért adta döntetlenre a játékot, mert az is bőven elég volt. Maradona mindig ott volt, ahol kellett. Ha a védőtársak elölfelejtkeztek, ő ment hátra, volt csatár, középpályás és védő is.

Duplán örülök - mondta Maradona a 90 perc végén. - A mérkőzés előtt megszületett a második leányom, s most csapatom először hódított el európai kupát. A sikerhez nagy erőt adott, hogy elsőszülött leányom felhívott Buenos Airesből, és ezt mondta: "Apu, megszületett a kishúgom, játssz nyugodtan és jól".

A BEK-ben csak az Újpestet tudták megverni

Az európai klubfociban ez volt Maradona számára a csúcs, a Napolival az európai bajnokcsapatok között nem alkotott nagyot. Kétszer indulhattak a BEK-ben, az 1987-88-as idényben rögtön az első körben búcsúztatta őket a Real Madrid (0-2, 1-1). Három évvel később messzebbre jutottak, mivel a szerencse az Újpestet sodorta az útjukba (3-0, 2-0), de nem sokkal, a második körben két 0-0 után 11-esekkel kiverte őket a Szpartak Moszkva.

Az UEFA-kupa megnyerése után, az 1989-90-es szezonban a Napoli nyert még egy olasz bajnokságot, a következő évben pedig az olasz Szuperkupát, de Maradona 1991-es távozása után fokozatosan visszacsúsztak, 98-ban pedig ki is estek az első osztályból. 2000-ben visszajutottak ugyan, de aztán csődbe jutott a klub, a harmadosztályba sorolták vissza őket. 2007-ben jutottak vissza a Seria A-ba.

További MTI-hírek 1989. május 17-éről itt böngészhetők.  • Tippek
  • Bankszámla