Gorbacsovot a hátsó kapun csempészték be

2009.05.18. 14:45

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Kellemetlen napokat szereztek a Tienanmen téren demokráciát, sajtószabadságot követelő és éhségsztrájkoló egyetemisták a kínai kommunista vezetőknek, akik a tiltakozások miatt kénytelenek voltak a négynapos látogatásra érkező Mihail Gorbacsov szinte valamennyi programját árszervezni. Különösen kínos volt mindez amiatt is, mert 30 év után tartottak szovjet-kínai csúcstalákozót, és a két kommunista nagyhatalom közeledését igencsak élénk sajtóérdeklődés kísérte. Így természetesen a diákok akcióját is. 1989. május 15-17.

Miután a Gorbacsov látogatása miatt erőre kapott diáktüntetést az utolsó pillanatokban belengetett tárgyalások ígéretével sem sikerült lecsillapítani, és a 300 ezer tüntetőt, valamint a több száz éhségsztrájkolót hazaküldeni a Tienanmen térről, több trükköt bevetve próbálták kikerülni a tilakozókat a szovjet pártfőtitkár házigazdái.

Gorbacsovot a hátsó kapun csempészték be

Gorbacsov és kíséretének hivatalos állami fogadását az eredeti tervektől eltérően már a repülőtéren megtartották - jelentette az MTI két helyszíni tudósítója. A több éves diplomáciai protokoll szerint ezt a parlament előtt, a Tienanmen téren kellett volna celebrálni, azt azonban lefoglalták a tüntetők, akiket végül - elkerülve a hatalmas sajtóvisszhangot, hiszen több mint 1200 újságíró tudósított Gorbacsov látogatásáról - nem oszlattak fel a rendőrök.

Nemcsak a fogadás, hanem már az első hivatalos megbeszélés programja is módosult. A tervezettnél két órával később, délután hat órakor ült le tárgyalni Jang Sang-kun kínai államelnök és Mihail Gorbacsov szovjet elnök és pártfőtitkár. A szovjet vezetőt pedig nem a főbejáraton, hanem egy másik kapun csempészték be a parlament épületébe. A csúcstalálkozó első napján több tízezer pekingi diák, értelmiségi és munkás tüntetett a Tienanmen-téren.

A diákok akciója Kína belügye

Újságírók kérdéseire válaszolva a kínai szóvívő több ízben hangsúlyozta, hogy Kína számára nagyon fontos Gorbacsov látogatása, és a 30 év óta első kínai-szovjet csúcstalálkozó sikerének, zökkenőmentes lefolyásának biztosítása. Mint mondta, ezt tartotta a kínai fél szem előtt, amikor az eredetileg a parlament előtt tervezett hivatalos fogadtatás színhelyét a repülőtérre helyezte át. Kisebb változások továbbra is lehetségesek a találkozó programjában, de ezeket kölcsönös megállapodás alapján valósítják meg.

A Tienanmen-téren változatlanul tartó tömegtüntetésre célozva közölte, az is a találkozó sima lebonyolításának biztosítása érdekében történt, hogy Mihail Gorbacsov nem a főbejáraton át érkezett a parlamentbe. Hangsúlyozta, hogy a diákok akciója Kína belügyét képezi és nem érinti sem az ország külpolitikáját, sem a kínai-szovjet csúcstalálkozó kimenetelét. Hozzátette azt is, hogy a kínai rendezők nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak, hogy Jang Sang-kun és Mihail Gorbacsov találkozójára a tervezettnél két órával később került sor.

A program alakulásáról Gennagyij Geraszimov, a szovjet külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a kínai fél szerint a kedd délelőttre tervezett koszorúzás a Tienanmen-téren fizikailag megvalósíthatatlan, így az elmarad. A szovjet fél a változásokat megértéssel fogadta, s mint Geraszimov hozzátette, hasonló tüntetések nemegyszer előfordulnak manapság a Szovjetunióban is.

Gorbacsov szerint a Szovjetunióban is vannak forrófejűek

Történelmi nap fejeződött be, nem csak a szovjet-kínai kapcsolatokban, hanem a nemzetközi életben általában is - kezdte Pekingben éjféli sajtótájékoztatóját Gorbacsov látogatásának második napján Geraszimov szovjet külügyi szóvivő, aki elmondta, tájékoztatója kései kezdésének egyik oka az, hogy a Tienanmen téri tüntetés rendkívül megnehezíti a gépkocsi-közlekedést a pekingi városközpontban. Arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e érdemben a pekingi diákakciókról, a szóvivő úgy fogalmazott, hogy Gorbacsov szerint a Szovjetunióban is vannak forrófejűek, akik egyetlen éjszaka szeretnék megvalósítani a változásokat. Ez pedig nem megy, mégha jelszavaik általában egybe is esnek a párt céljaival.

Bár a világpolitikai érdeklődés középpontjában a kínai-szovjet csúcstalálkozó áll, Pekingben mégis a Gorbacsov látogatása előtt felújult és a hiavatlos programok idején ismét tetőző tömegtüntetés felé fordul a figyelem. A látogatás harmadik napjának délutánján a kínai parlament épületében hét perccel Mihail Gorbacsov sajtóértekezletének tervezett kezdése után jelentették be, hogy a rendezvényt nem ott, hanem a szovjet küldöttség szálláshelyén tartják meg.

Félmillióan bénították meg a parlament környékét

A Tienanmen téren és környékén a harmadik napra teljesen megbénult a közlekedés, csak kerékpáron vagy gyalog lehetett a tér közelébe jutni. Egyedül a mentőautók mozogtak viszonylag szabadon. Bőven akadt munkájuk, hiszen az öt napja koplaló fiatalok közül mind több szorult a nyári hőségben orvosi ellátásra.

Magán a téren és közvetlen közelében legalább félmillió ember gyűlt össze. A diákok pénteken felújult tüntetése és az éhségsztrájk az ország több vidékéről érkezett munkások ás értelmiségiek csatlakozásával tömegmegmozdulássá vált, amely a legvisszafogottabb becslések szerint is jó egymilliónyi embert tart mozgásban. Ilyen körülmények között szerdán teljesen lehetetlenné vált az, ami kedden még sikerült: nem lehetett a szovjet vezetőt a parlament épületébe belopni. A sajtóértekezletet a rezidenciára, s egy későbbi időpontra kellett áthelyezni.

18-án délelőtt befejeződött Mihail Gorbacsov kínai látogatásának hivatalos része, miközben Pekingben tovább tartott a több mint egymilliósra duzzadt tömegtüntetés. A szovjet vezetőtől - aki az eredeti tervek szerint Pekingből a legnagyobb kínai városba, Sanghajba utazott - szálláshelyén vett búcsút hivatalosan Jang Sang-kun kínai államfő. A búcsú perceiben az eredményeket méltatva a szovjet vezető elégedetten szólt arról, hogy a látogatásról elfogadott közös közlemény nagyon jó dokumentum.

Elmaradt városnézés és színházi program

Szerda délután óta a legnagyobb bizonytalanság övezte a csúcstalálkozó programpontjait, hiszen a főváros életét csaknem megbénító sztrájk és tüntetés egymás után borította és borítja föl az előzetes terveket. Gorbacsov sajtóértekezletét kétórás késéssel más helyszínen és sokkal kevesebb újságíró jelenlétében tudta csak megtartani, elmaradt a városnézés és az esti színházi program is.

A Sanghajból érkezett hírek azt mutatják, hogy a tervezett néhány órás programot ott is veszély fenyegeti. A nagyvárosban hatvanezer diák kezdett ülősztrájkot a városi tanács épülete előtt, s ötszázan ott is éhségsztrájkot kezdtek.

Pekingben egyébként a közvélemény és a külföldi újságírók érdeklődése is egyértelműen a Tienanmen tér felé fordul. Csütörtök délig csak az angol nyelvű China Daily című lapot kézbesítették az előfizetőknek, s ez a lap is elsősorban a tüntetéssel foglalkozik. Egyik cikkének címe szerint az éhségsztrájkolók történelmet csinálnak.

A téren hatodik napja tartó akció részvevőiről féltőn gondoskodik a pekingi lakosság. Csütörtökre a meteorológia lehülést, vihart és nagy esőt jósolt, ezért az éhező fiatalok biztonsága érdekében 80 autóbuszt irányítottak a térre, s az előrejelzett ítéletidőre tekintettel a legyengült diákokat azokban helyezték el. A diákok szóvivője bejelentette, hogy ha nem teljesítik követeléseiket, akciójuk folytatódik.

Még több MTI-hír 1989. május 17-éről itt olvasható.