A pártfőtitkár elnézést kért a tüntető diákoktól

2009.05.19. 20:53

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Hajnalban látogatta meg Csao Ce-jang a hetedik napja éhségsztrájkoló diákokat. Elnézést kért, hogy csak ilyen későn.1989. május 19.

A pekingi televízió beszámolója szerint pénteken a hajnali órákban megjelent a Tienanmen téren Csao Ce-jang, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, s kísérletet tett arra, hogy az immár hetedik napjába lépett éhségsztrájk abbahagyására késztesse a diákokat. A televízió képernyőjén a főtitkárral együtt volt látható Li Peng miniszterelnök is, aki csütörtökön sikertelen párbeszédet folytatott a parlamentben a sztrájkoló egyetemisták és főiskolások képviselőivel. Ezen a találkozón erősítették meg a diákok azt a hetek óta hangoztatott követelésüket, hogy Csao Ce-jang és Li Peng személyesen jelenjen meg és folytasson párbeszédet velük a Tienanmen téren.

Csao Ce-jang mindenekelőtt sajnálkozását fejezte ki afelett, hogy túlságosan megkésve tesz eleget a sztrájkoló diákok kérésének, elnézést kért tőlük, s közölte, hogy rászolgált megjegyzéseikre és bírálataikra. Hangoztatta, hogy nem azért jött a térre, hogy párbeszédet folytasson a diákokkal, hanem azért, hogy meggyőzze őket, a lehető leggyorsabban szüntessék be a sok fiatal egészségét, sőt életét veszélyeztető akciót. Utalt a Pekingben kialakult helyzet tarthatatlanságára, mindenekelőtt arra, hogy a sztrájkok és a szinte folyamatos tömegtüntetések következtében a fővárost a zűrzavar jellemzi, teljes káosz van a közlekedésben, akadozik a termelés és a közellátás.

A KKP KB főtitkára biztosította a sztrájkoló fiatalokat: a párt- és állami vezetés az akció leállítása után is folytatja velük a megkezdett párbeszédet, s a demokrácia és a törvényesség keretében megvizsgálja és teljesíti ésszerű követeléseiket. Önkritikusan elismerte, hogy a vezetés későn kezdett hozzá mind a párbeszédhez, mind a fiatalok és velük együtt a lakosság által felvetett problémák rendezéséhez. Végül arra hívta fel a fiatalokat, hogy tanusítsanak megértést, mert az általuk felvetett kérdések megoldásához idő és türelem kell.

A kínai vezetők Tienanmen téri látogatásától függetlenül péntek délelőtt folytatódott a diákok sztrájkja, s már a korai órákban megkezdődött a lakosság különböző rétegeit képviselő tüntetők vonulása a Tienanmen tér felé.

Ha van kedve 1989-es MTI-híreket böngészni, itt megteheti.