Fradi-hokist akart szerződtetni a Vasas futballcsapata

2009.05.19. 16:34 Módosítva: 2009.05.19. 16:34

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Ők technikásabbak, én keményebb vagyok - nyilatkozta a magyar NB I-es focistákról az év legjobb támadó hokisának választott Hudák Gábor, akit szerződtetett volna a Vasas labdarúgó-csapata. 1989 május.

Totálisan reménytelen helyzetben volt a Vasas labdarúgó-csapata öt fordulóval az 1988-89-es bajnokság vége előtt. Az angyalföldiek utolsók voltak, az utolsó ellenfeleik pedig kivétel nélkül a mezőny erősebb feléből kerültek ki. Ebben a helyzetben kínáltak szerződést Hudák Gábornak, akit nem sokkal korábban választottak a bajnokság legjobb csatárának, csak nem a labdarúgó, hanem a jégkorong szövetségben.

Hudák azért focizott is, a BLASZ III-as Pallas Lapkiadónál játszott. Innen igazolt volna a Vasasba. A Magyar Labdarúgó Szövetség azonban nem járult hozzá a szerződéséhez, a bajnokság tisztaságát védő szabályra hivatkozva. Nem azért, hogy Fradi-játékos ne játszon a Vasasban, vagy komoly sportoló a labdarúgók között. A versenykiírásnak volt egy olyan pontja, április 28-tól június 15-ig terjedő időszakban nem ad játékengedélyt.

Így Hudák alapozhat ugyan a Vasasnál, bajnoki és kupamérkőzésen viszont nem léphet pályára. Az angyalföldiek kérték a szövetségtől, tegyenek kivételt ebben az esetben. A kérvényt elutasították - derül ki az MTI május 17-i híréből.

A csalódott Hudák nyilatkozott is a távirati irodának:

Nagyon sajnálom, hogy az MLSZ szerint én veszélyeztetem a magyar NB I. tisztaságát. Már teljesen beleéltem magam, hogy kipróbálhatom, mire vagyok képes az NB I-ben. Pályára lépésem érdekes színfoltja lett volna a bajnoki küzdelmeknek, mert alapjában véve én nem vagyok labdarúgó.

Abbahagyta volna a hokit a futball miatt?

Nem, ilyesmi meg sem fordult a fejemben. Most is rendszeresen készülök a ferencvárosi jégkorongcsapattal. Különben is, jövőre Magyarország rendezi a C-csoportos világbajnokságot.

Amennyiben ősszel is hívják az angyalföldiek, esetleg az NB II-ben is számíthatnak önre?

A Vasas nem mondott le rólam. Én is szívesen játszanék magasabb szinten. Nyugodtan ki merek állni NB I-es labdarúgók között is a pályára.

Labdarúgó múltja?

Az öcsém a Ferencváros juniorcsapatában játszott, most katonaként a H. Szabó L. SE együttesében kergeti a labdát. Vele és ismerőseimmel többször játszottunk már első osztályú labdarúgók társaságában. Nem ijedtem meg tőlük. Technikásabbak nálam, de én keményebb vagyok. Nem sajnálja, hogy nem labdarúgó lett? Úgy érzem, akaraterőmmel sokra vihettem volna a zöld gyepen. A jégen is elértem sok mindent: bajnokcsapat tagja, válogatott vagyok, a hokitól már nem tudnék megválni. A Vasas hívása mindenesetre nagy elismerés volt. Sajnálatról azonban szó sincs - mondta végül Hudák Gábor.

A Vasas az elutasítás után a harmadik helyen álló Rába ETO-val játszott otthon. A csatársor így állt fel: Zvara, Szabadi, Melis. Az angyalföldiek meglepetésre 2-0-ra nyertek.

A bajnokság végeredményéről majd beszámolunk.

PS: Azt tudták, hogy Hudákot ugyan 1989-ben az év csatárának válaszották a hokisok, a szintén fradista Balogh Imre lett a legjobb hátvéd, a legigéretesebb ifjúsági korongozó a ferencvárosi Pindák Lászlót választották, de kapust nem díjaztak, mivel a hálóőrök valamennyien ingadozó teljesitményt nyújtottak? A góllövőlista élén az újpesti Ancsin János végzett.