A pekingi tavasz napról napra

2009.05.20. 07:42

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Két hónapig sem tartott a pekingi diákok, majd a hozzájuk csatlakozók tüntetéssorozata, amellyel demokráciát követeltek 1989 tavaszán.

Április 15. Elhunyt a reformpárti Hu Jao-pang, a KKP volt főtitkára, akit azért váltottak le 1987 elején, mert nem verte le az 1986-os diákmozgalmakat.

Április 17. és 20. között a Hu Jao-pangra emlékező diákok ezrei tüntetnek a Tienanmen téren; "Éljen a demokrácia", "Éljen a szabadság" kiáltások hangzanak el. A résztvevők száma 19-én már 100 ezer. A rendőrség kétszer beavatkozik, de erőszakot nem alkalmaz.

Április 21. - A tüntetők megpróbálnak behatolni a parlament, az
Országos Népi Gyűlés épületébe, amire a kommunista rendszer létrejötte (1949) óta nem volt példa; éjszaka több mint 200 ezer ember gyűlik össze a Tienanmen téren.

Április 22. - Hu Jao-pang temetésének napján - a tüntetési tilalom ellenére - többezer diák a téren marad. Hsziánra is átterjednek a megmozdulások. A közép-kínai városban 130 rendőr megsebesül, 78 személyt letartóztatnak. Összetűzések Csangsában, tüntetések Sanghajban és Csengtuban.

Április 24. - A pekingi egyetem diákjai sztrájkba lépnek, és jelszavaikban az ország vezetőinek lemondását követelik.

Április 27. - Félmillió diák gyűlik össze a Tienanmen téren. Ez a legnagyobb tömegmegmozdulás a kulturális forradalom óta.

Május 1. - A kínai vezetőség belemegy abba, hogy Marx, Engels, Lenin és Sztálin hatalmas arcképei nélkül ünnepeljenek, amire 1949. óta nem volt példa.

Május 4. - Peking utcáin mintegy 300 ezer ember követeli, hogy kezdődjék párbeszéd a demokratizálásról. Hivatalos sajtószervek mintegy 50 újságírója csatlakozik a tüntető diákokhoz.

Május 5. - Csao Ce-jang, a KKP főtitkára elkötelezi magát a párbeszéd mellett. Egyes pekingi egyetemeken újra megindul az oktatás. A hivatalos sajtó első ízben közöl fényképeket a tüntető diákokról.

Május 8. - A pekingi diákok többsége ismét látogatja az előadásokat.

Május 13. - Körülbelül ezer diák éhségsztrájkot kezd a Tienanmen téren. Így próbálják elérni, hogy a kormány párbeszédet kezdjen velük a demokratizálásról.

Május 15. - 300 ezer tüntető özönlik az Országos Népi Gyűlés épülete felé. Több tízezer diák szállja meg a Tienanmen teret, amikor Mihail Gorbacsov a történelmi jelentőségű csúcstalálkozóra Pekingbe érkezik, ezért a fogadási ünnepséget nem itt tartják, amint tervezték, hanem a repülőtéren.

Május 16. - A tüntetés miatt Mihail Gorbacsovot mellékkapun vezetik be az Országos Népi Gyűlés épületébe, ahol Teng Hsziao-pinggel megtartott találkozója szentesíti a két ország kapcsolatainak normalizálását. A szovjet vezető programjából törlik a tienanmen-téri koszorúzási ünnepséget. Az éhségsztrájkot folytató - mintegy 3000 - diákot Csao Ce-jang felszólítja, hogy vessenek véget akciójuknak, s biztosítja őket afelől, hogy a vezetőség számításba veszi demokratizálási követeléseiket.

Május 17. - Csao Ce-jang nyugalomra inti a diákokat, a tüntetők száma mégis félmillióra növekszik; délután egymillió ember árasztja el Peking belvárosát. Demokráciát és Teng vissszavonulását követelik. A pekingiek, valamint az ország több vidékéről a fővárosba érkezett munkások és értelmiségiek csatlakozásával a diáktüntetés tömegmegmozdulássá válik. Mihail Gorbacsov nem látogathat el a Téli Palotába, és sajtóértekezletét nem a parlament épületében, hanem a kormány vendégházában tartja meg, a tervezettnél két órával később. Az Új Kína hírül adja, hogy húsz vidéki városban szintén megmozdulások zajlanak.

Május 18. Li Peng kormányfő először tárgyal a tüntető diákok képviselőjével a parlamentben. Mivel ő az éhségsztrájk és a tüntetések azonnali befejezését követeli, az egyetemisták viszont a követeléseikről tárgyalnának előbb érdemben, nem jutnak semmire. A legszerényebb becslések szerint is már kétmillióan tüntetnek Pekingben demokráciát követelve.

Május 19. Csao Ce-jang pártfőtitkár és Li Peng miniszterelnök hajnali fél ötkor meglátogatja az éhségsztrájkolókat a Tienanmen téren. Csao elnézést kér, hogy eddig nem szakítottak időt a tárgyalásokra, és az éhségsztrájk befejezését kéri a tüntetőktől. A diákok követeléseinek egy részét teljesíteni hajlandó pártfőtitkár pár órával később alulmaradt a központi bizottságban, ahol többségben vannak a hadsereg bevetését sürgetők. Li Peng még éjjel rendkívüli állapotot hirdet, betiltja a tüntetéseket, és bejelenti, tankok érkeztek Pekingbe, hogy rendet tegyenek.