Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Sztálin leggyűlöletesebb jellemvonása a hadsereg bevetése a nép ellen

2009.05.22. 16:55
1 hozzászólás

A kínai hírügynökség Németh Miklós magyar kormányfő beszédét idézte, miszerint Sztálin leggyűlöletesebb jellemvonása volt az a stílus, hogy a fegyveres erőket vetette be saját népe ellen. MTI-tudósítás a Pekingben a tömegtüntetések miatt elrendelt statárium második napjáról, 1989. május 21.

Az előző napok röviden: Li Peng kínai miniszterelnök betiltotta az öt hete tartó tömegtüntetéseket, és bejelentette, hogy katonákat rendelt Pekingbe. Pánik nem tört ki, a tüntetők nem mentek haza, igaz, a tankok sem jelentek meg végül a téren. És akkor jöjjön a statárium második napja, 1989. május 21.

Bár a tüntetéseket, demonstrációkat betiltották, ennek ellenére egész nap folytatódott a pekingi egyetemisták és főiskolások ülősztrájkja a Tienanmen-téren és a Kínai Kommunista Pártnak és a központi kormánynak otthont adó épület előtt. A diákok a korábbi, egy hétig tartó éhségsztrájkról váltottak át az ülősztrájkra.

Nap közben a korábbinál lényegesen kisebb volt peking fontosabb útvonalain a tüntető diákok és lakosok száma. Észrevehetően megnőtt viszont a kerékpárral közlekedő pekingiek aránya, mivel szombat óta teljesen leálltak a buszok és trolibuszok, s nem közlekedik a földalatti sem.

A teherautókat leginkább arra használják, hogy ellássák itallal és élelmiszerekkel a Tienanmen-téren és a pártközpont előtt tartózkodó körülbelül 300 000 embert.

Peking helyettes polgármestere a televízión keresztül a diákok és a lakosság segítségét és közreműködését kérte a közúti közlekedés és a teherszállítás mielőbbi helyreállításához. Elmondta, hogy a fővárosi buszok nagy részét és a teherkocsikat más célokra - a diákok megsegítésére és barikádok állítására - használják. A pekingi gyárakban és üzemekben gyakorlatilag szünetel a termelés, mert több százezer dolgozó nem tud eljutni a munkahelyekre. A teherszállítás hiánya miatt veszélyben van a főváros ellátása nyersanyagokkal és élelmiszerrel. Kifogyóban az olaj, a szén, a gabona, a hús és a zöldségféle. Növekszik annak veszélye, hogy Peking víz, gáz és villany nélkül marad - festett dármai képet a tüntetések következményeiről a helyettes polgármester.

Külföldi megfigyelők tapasztalatai szerint a kínai fővárosban - legalábbis egyelőre - azonban nincs észrevehető hiány élelmezési cikkekben, zöldségben, gyümölcsben és húsban. A főváros piacain változatlanul gazdag a választék és sok a friss áru. Az üzletekben és az áruházakban minimális a forgalom, ami nyilvánvalóan azzal magyarázható, hogy a lakosság zöme az utcai tüntetésekkel és gyűlésezésekkel van elfoglalva. Nincs pánik és felvásárlási láz.

A kormányfő által meghirdetett rendkívüli állapot hatása nem érződik az utcán, ahol az emberek könnyedén és valamiféle ünnepi hangulatban csinálják mindazt, amit a statáriális rendeletek szigorúan tiltanak. Annál inkább észrevehető a rendkívüli állapot a pekingi sajtóban, a televízióban és a rádióban.

A lapok csak nagy késéssel és a szokásosnál kisebb terjedelemben, meglehetősen szegényes tartalommal jelennek meg. Különösen érvényes ugyanez a televízióra, amelynek fő napi műsorszáma változatlanul annak a két nappal korábbi beszédnek az újrajátszása, amelyben Li Peng a pártközpont és az államtanács képviselőjeként bejelentette a rendkívüli állapotot és azt, hogy a kínai hadsereg egységei bevonulnak Pekingbe a zavargás felszámolásának elősegítése céljából.

A jelek szerint a nyomdák működnek, de a kinyomtatott napilapokat a posta nem kézbesíti a megszokott időben.

Az Új Kína hírügynökség, amely szokatlanul lassák a tiltan és kevés hírt ad, azzal lepte meg vasárnap előfizetőit, hogy rövid jelentésben számolt be Németh Miklós magyar miniszterelnök katonai vezetők előtt elhangzott pénteki nyilatkozatáról, amely szerint egyetlen politikai erő sem használhatja fel a hadsereget belpolitikai problémák rendezésére. Idézte a magyar kormányfő megjegyzését arról, hogy Sztálin leggyűlöletesebb jellemvonása volt az a stílus, hogy a fegyveres erőket vetette be saját népe ellen. A magyar kormányfő nyilatkozata azt célozta, hogy lecsendesítse azokat a félelmeket, hogy Magyarországon a katonaság beavatkozásával akadályozzák meg a jelenlegi politikai folyamatot - olvasható az Új Kína sokak által nem a külföldi olvasóknak szánt jelentésében.

Kínai és külföldi megfigyelők egyaránt arra a következtetésre jutnak, hogy patthelyzet, valamiféle hatalmi légüres tér keletkezett Kínában. Pekingben vasárnap sem lehetett látni azokat a katonai egységeket, amelyek a Jang Sang-kun államelnök és Li Peng miniszterelnök által pénteken késő éjjel tett bejelentés szerint már a fővárosban vannak. A Pekingbe vezényelt fegyveres erők - köztük motorizált és páncélos egységek - vasárnap is a főváros peremkerületén tartózkodtak, s a tisztek és a katonák párbeszédet folytattak az őket feltartóztató lakosokkal, diákokkal, idősebb emberekkel, munkásokkal és alkalmazottakkal.

A nap közben lebontott úttorlaszokat és barikádokat azonban vasárnap, az esti órákban újból felállították a pekingiek. A jelek szerint nem vették komolyan a városi hatóságok szóvivőjének megnyugtató nyilatkozatát, amely szerint a Pekingbe érkező katonai egységeket nem vetik be a diákok ellen, csak a rend és a közbiztonság, a zűrzavar felszámolására veszik őket igénybe.

A szóvivő nyilatkozatából kiderült, hogy a hadsereg egységeinek Pekingbe vezénylését Teng Hsziao-ping, a Központi Katonai Tanács elnöke hagyta jóvá. Az ő távozása lett a tüntető diákok egyik legfontosabb követelése.

Rendkívüli bejelentésként olvasták fel a televízióban a Peking körül tartózkodó vidéki fegyveres erők parancsnokságának a nyilatkozatát. A parancsnokság megértést és együttműködést kér a hadsereg akciójának lebonyolításához a főváros lakosságától, mindenekelőtt a "hazafias diákoktól". Arról biztosította a pekingieket, hogy a katonák kizórólag azért vonulnak be Pekingbe, hogy segítséget nyújtsanak a rendőrségnek és a helyi biztonsági erőknek a statárium végrehajtásában, a közbiztonság fenntartásában és a rend helyreállításában. A hadsereg egységei nem fognak fellépni a hazafias diákok ellen és a legmesszemenőbb önmegtartóztatást tanusítják azokkal szemben, akik akadályozzák őket feladatuk végrehajtásában.

A rendkívüli állapot meghirdetése óta egyetlen kínai párt, vagy állami vezető sem nyilatkozott, vagy jelent meg a nyilvánosság előtt. Városszerte elterjedt, de meg nem erősített hírek szerint a diákokkal való megegyezásre hajló Csao Ce-jang pártfőtitkár házi őrizetben van.

Pekingben vasárnap a késő esti órákban hatalmas tömegek voltak láthatók a Tienanmen-téren, a térhez vezető útvonalakon, a város külső körzeteiben.

A pekingi tavasz kronológiája >>>itt olvasható.

Összeállításunkhoz alaposan merítettünk az MTI 1989-es archívumából is, ezt >>>itt böngészheti.