Többen haltak meg a keletnémet határnál, mint eddig gondolták

2009.08.10. 19:52

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A Németország szovjet megszállási övezetében, majd az NDK-ban a határon 1347-en haltak meg 1945 és 1989 között a Berlini Fal Múzeum legújabb kutatásai szerint, tavalyhoz képest 44 új esetet tártak fel - közölte az intézmény hétfőn a Checkpoint Charlie-nál.

Az új listán nemcsak a határon lelőtt menekültek szerepelnek, hanem az öngyilkosságot elkövető, meglepően nagyszámú NDK-s határőrök is - közölte a múzeum, amely a fal építésének - 1961. augusztus 13. - évfordulója alkalmából számolta újra az áldozatokat.
Történészek kétségbe vonják ezeket az adatokat.

A falnál és a drótkerítésnél meghalt áldozatok számáról évek óta vita folyik, mivel többféle nyilvántartás is van, különböző feltételek alapján.
A főváros emlékhelyen, a Bernauer Strassén kedden mutatják be a falnál meghalt 136 áldozatnak a sorsáról készült dokumentációt. Berlin csütörtökön emlékezik meg a fal építésének 48. évfordulójáról.