A történelemtankönyv lekéste a történelmet

2009.08.11. 16:14 Módosítva: 2009.08.11. 17:52

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Meggyűlt a baja a rendszerközti állapottal a Tankönyvkiadó Vállalatnak 1989 nyarán. Az még igazán jó hírnek számított, hogy hosszú évek hagyományaival szakítva a 89-90-es tanévben nem lesz hiánycikk a tankönyv az iskolákban.

Pedig az MTI beszámolója szerint év közben még papírhiánnyal küzdöttek, a nyomdák 800 tonnával kevesebb papírt kaptak a vártnál. Ehhez képest szép eredmény, hogy az iskolakezdésre csak négyfajta tankönyv nem készült el, az általános iskolát kezdők rajztankönyve, a hetedikesek földrajz, illetve a nyolcadikosok fizika és történelem tankönyve késett. Illetve az utóbbival más gondok is voltak.

A közelmúlt történései miatt átdolgozták a nyolcadikosok régi történelemkönyvét. Pontosabban csak szándék volt rá. Az elkészült kéziratot ugyanis a lektorok visszadobták, az 1945 utáni korszak alaposabb kimunkálását kérve a szerzőktől. Ideiglenes megoldásként a régit nyomták újra, amit 1945-ig lehetett használni. Abban bíztak, hogy a szerzők gyorsan végeznek a munkával, és az új tananyag a tanév második felében megjelenhet. Addig is a História Könyvek különszámaként kiadott szöveggyűjteményt ajánlották a diákoknak.

Különleges tanév volt ez azért is, mert a korábban kötelező orosz nyelv helyett az általános iskolák negyedik. és a gimnáziumok első osztályában már más nyelvet is választhattak a tanulók, bár kevés volt az angol és a német tanár. A tankönyvkiadónál pedig arra panaszkodtak, hogy a negyedikeseknek készült orosz nyelvű tankönyveket teljes egészében kiszállították, s nem tudni, hogy az iskolák mennyit küldenek vissza belőlük, mert ősztől más nyelvet kívánnak oktatni. A terjesztők várhatóan csak szeptemberben ismerik meg a tanintézetek nyelvkönyvigényét. Mindenesetre a Tankönyvkiadó az angol és német nyelvű tankönyvigényeket, ha ezek nem lesznek tömegesek, ki tudja elégíteni.

És még valami keserítette meg az átmeneti időben az egyetlen tankönyvkiadó dolgát, Vilhelm József igazgató szerint a gazdasági szabályozók állandó változása miatt egyre nehezebb a közgazdasági szakközépiskolai tankönyvek megjelentetése. A túldifferenciált képzés miatt egyszerűen lehetetlen a változásokkal lépést tartani - hangoztatta.