Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kultúrfővárosi honlapteszt

2005.01.27. 22:44
Ma már nem annak kell örülni, hogy egy városnak honlapja van az interneten, hanem inkább annak, ha célszerű és takaros. A fiktív embert nem érdekli semmilyen város honlapja, de amint meg szeretne tudni valamiről valamit, fontossá válik, hogy ez megtörténhet-e vele egy városszájton. Pontosítva a tesztkérdést: megtud-e valamit valamiről a kozmopolita fiktív ember egy potenciális európai kulturális főváros honlapján?

Hogi vagi

Hogy rögtön a lényegre térjünk, a kozmopolita fiktív ember, akit árnyalatnyi kategorizációval nevezzünk most külföldinek, a pályázat német honlapjáról két esetben repül bele a nagy érthetetlen semmibe: ha Eger vagy Győr idegen nyelvű információt nem tartalmazó honlapjára kattint.

A külföldieknek egyébiránt jellemzően van lehetőségük a magyar kultúra küklopszának megmászására. A további kilenc pályázónál minimum angolul akad némi tartalom, de a többség németül is tájékoztat. A poliglotság különdíját Miskolc kaphatná, ahol az angol és német mellett, szlovák és lengyel verzióban is osztja a tartalmat. Kaposvár honlapján finn testvéreink is anyanyelvükön tájékozódhatnak, miután Raumában (a testvérvárosban) végeznek a szöveg nyelvi lektorálásával. Francia barátaink Veszprém és Budapest honlapján érdeklődhetnek.

Valamiről valamit

Ennél nagyobb szerencse és öröm viszont, hogy mindegyik pályázó honlapján találni olyan működő mélyinformációs szolgáltatásokat, mint a térkép (a nagy méretű képtől a Java-scriptes navigátorig) vagy a webkamera.

Fokozza a távoli internetező élményét, ha az általa felkutatni kívánt városról talál egy szép képgalériát. A pályázó városok honlapjain sajnos baromi nehéz ilyet találni. Pécs panorámaképes bemutatása például megütné a szintet, ha kétszer akkorák lennének a képek, mint amekkorák.

A kaposvári oldal galériájában tévedésből helyi művészek alkotásait találtuk, de azért örültünk. Veszprém fényképes prezentációjának technikai megoldása nyilvánvaló baklövés, a mezőny kirívóan rossz képanyagából azonban nem rí ki. Uralkodik az ósdi anziksz: egy légkörtelen szép nyári napon áll valami régi épület valahol.

A mélyinformáció tárgyalásához hozzátartozik még a székesfehérvári honlap, amelyen megdöbbentő angol 'status reportot' találtunk, amely egy KSH táblázatokkal bőven megpakolt ijesztő (és ambíciózus) gazdasági helyzetjelentés.

Portálosodás

A városi honlapok külalaki változatosságát vélhetően az őket előidéző döntéshozói víziók okozzák. A legmarkánsabb alapképlet a "portál". Míg azonban a cél és az eszköz Budapest vagy Pécs honlapja esetében megfelelnek egymásnak, Székesfehérvár portálja erős túlzásnak tűnik. Világunk gyorsul ugyan, de lehet hogy a jó izlést nem haladja meg, akkor sem ha az információ az bizony ömöl.

Hasonló benyomást keltett Veszprém nyitólapja, ahol három ablakocskában mozog három szöveg, ami a gyors tájékozódást tulajdonképpen megakadályozza. Szerencsére a további oldalakon nincsenek ilyen dolgok.

Veszprém egyébként a visszafogottabb, kevésbé portálos és inkább honlapszerű szájtok alfaját képviseli. Ilyen a kifejezetten unalmas egri honlap. Ilyen a kecskeméti is, amely elsőre rondának tűnik, aztán kiderül hogy nem az, csak adatlomtalanítás híján túlnyúlt magán: a lap alján található mezei őrszolgálatról szóló tavaly márciusi közlemény például már nem érződik aktuálisnak.

Kritikai szempontú megmondás alapján Sopron honlapja emelkedik ki a mezőnyből: a szigorú arcú szakértő valamiféle arányérzéket vélt felfedezni az oldal mögött. Tovább növelte a rokonszenvet a jó technikai kidolgozás és az hogy az idegen nyelvű oldalak böngészése egyedül itt nyújt elfogadható élményt.

Webszakértőnk, még mielőtt visszatérne a naftalinba, tenni akar pár ex katedra megállapítást: az hogy egy oldalnak a történelem során ötszázezer látogatója volt, irreleváns információ, így egyszer sem kell sehol feltüntetni. Továbbá: az, hogy egy menűpontból kurzor érintésére további - esetleg több szintű - menü fittyenjen elő szép programozási feladat, a navigációt azonban indokolatlanul bonyolulttá teszi, a júzer ugyanis nem adatbányászni vagy szoftvert kezelni, hanem böngészni vágyik.

Polgármesteri köszöntő

Bár a fejlett világ és a magyar városok honlapjaira általában nem jellemző, de az európai kulturális fővárosi címre pályázó települések nyítólapjai általában eléggé közvetlen elérést nyújtanak a polgármester arcképéhez és köszöntőjéhez, ami egyáltalán nem baj, hiszen vidám dolog, ha például Toller 'A Fidesz kapja be' László jobb szemére kattintva köszöntethetjük magunk.

Mivel nem mindenki éri be köszöntővel, kiderül ki az igazán dinamikus városvezető. Debrecen kultikus figurája és polgármestere oldalán tizenegy beszéd és beszélgetés olvasható Kósa Lajostól. Demszky Gábor főpolgármestertől ezzel szemben minimum egy DVD-re való beszéd átirata érhető el, havi lebontásban 2000 januárjától.

Pályázati oldalak

Cikkünk vérfagyasztó témájának szereplőit az fűzi össze, hogy mindahányan szeretnének 2010-ben Európa kulturális fővárosa lenni. A szellemi fellendülés érdekében a cél komolyságának megfelelő pályázati anyagok álltak össze, amelyek korszerű polgári igényeknek megfelelően mindenki számára elérhetőek a neten.

Ez sajnos, ahhoz vezet, hogy a felhasználó életében megjelenik a Adobe pdf formátuma. Mi itt az irányítóközpontban elítéljük a pdf formátumot és a büróista reakció részének tekintjük, amelynek küldetése, hogy életben tartsa a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulójáról származó nosztalgiát, amikor a fejlődő technika szarságának és a büróista ember lustaságának közös vetületében megjelent a tehetetlenség modernista (látensen latinos) boldogsága és a nagyon lassan betöltődő programok iránti vonzalom. Ezt az élményt kizárólag Kaposvár spórolta meg, hálánkat azért mégsem mutathatjuk ki.

Kisebb bannerok, grafikus vagy szöveges menüpont formájában majdnem mindegyik oldal a felismerhető részén elérést biztosít a pályázati anyagokhoz. Egyedüli kivételnek Sopron tünik, náluk a keresővel lehet megtalálni a dokumentumot, ami némi fényt vet a kereső meglétére.

Győzelem esetén jól jöhet a www.városneve2010.hu típusú domén - ilyet birtokol Budapest, Debrecen, Eger, Győr, és Pécs. Eger és Győr doménjén önálló tartalmat is találunk. Győr egy technikailag (különös széteső karakterek) hibásnak tűnő flashanimációt mutat. Eger projektoldala viszont közönségbarátan informatív, ami jó alap a lehet a további fejlesztéshez.

Ha tehetik, nézzenek rá Budapest pályázati oldalára és próbálják meg a lehető leglassabban olvasni, igérjük a vége felé potyogó könnyekkel fognak röhögni.

Zárásként prezentálnánk szakértőnk statisztikai tanulmányát a barangolás szó és idézőjelezett változata gyakoriságáról az európai kulturális fővárosi címre törekvő városok polgármesteri köszöntőiben.


barangolás: Győr, Sopron
"barangolás": Eger, Veszprém
barangolás nélkül: Budapest, Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Székesfehérvár


Kellemes barangolást!