Szili Katalin az MSZP pécsi polgármesterjelöltje

2009.02.09. 13:59 Módosítva: 2009.02.09. 22:10
Szili Katalin rábolintott arra, hogy ő induljon a pécsi polgármesteri pozícióért. Bár a házelnök tagadhatatlanul kényszerpályán indult el, hiszen az MSZP közvéleménye előtt nem tudta volna megmagyarázni, miért nem vállalja a jelölést, valószínűleg remekül jön ki az ügyből. Egyrészt függetleníteni tudja magát a szétesett pécsi szocialistáktól és a kormányzati politikától, így esélyes lehet a győzelemre, másrészt remek területi bázist építhet magának. Szili Katalin cikkünk nyomán azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy még nem döntött az indulásáról.

Nem sok mozgástere maradt Szili Katalinnak abban, hogy elinduljon-e Pécs polgármesteri posztjáért vagy sem. Jelen helyzetben ugyanis a házelnök két rossz közül választhatott, a kérdés mindössze az, melyik a kisebbik rossz. A jelek szerint az, ha bevállalja. Nos, bevállalta, így ő az MSZP pécsi polgármesterjelöltje.

A baranyai város Tasnádi Péter tragikus halála miatt maradt első ember nélkül.

Tasnádi utódlásának ügyében most kivételesen egybecseng kormányzati-, frakció- és pártszándék: Pécset meg kell tartani, vagy a kevésbé optimista forgatókönyv szerint a legkisebb arcvesztéssel elbukni. Magyarán: utóbbi esetben a Fidesz ne hivatkozhasson arra, hogy ez egyfajta előválasztás volt, ahol kiderült, hogy a nép végképp kiábrándult a szocikból, az MSZP viszont érvelhessen azzal, hogy ha a pártátlaga gyenge is, személyekkel még igenis képes mozgósítani.

Márpedig ehhez tagadhatatlanul a parlament elnöke a legkézenfekvőbb választás. Igaz, Pécs már nem az a Szili-domínium, ami egykor volt: Toller László tragikus balesete után alaposan szétesett a pécsi és a Baranya megyei MSZP, így a most elhunyt Tasnádi Péter a legkisebb közös többszörösként ülhetett 2006-ban a polgármesteri székbe. Igaz, Tasnádit viszont Szili találta ki. (Ennek ellenére nem volt zökkenőmentes a kapcsolat: első körben úgy volt Szili avanzsál Pécs első emberévé, aztán a házelnök retirált, és mire meggondolta magát, addigra a megye kiegyezett Tasnádi személyébe.)

szili katalin

A jelenlegi zilált baranyai viszonyokat jól példázza, hogy két megyei erős ember esett egymásnak a márciusi tisztújító kongresszus előtt, hogy megszerezze a megyei elnöki címet. Ám végül Páva Zoltán, Komló polgármestere és Juhász István, a pécsi szocialisták elnöke, a város alpolgármestere egyaránt hoppon maradt: a megyét Puch László, az infrastrukturális tárca államtitkára vette át. Aki Pávával gyorsan ki is egyezett, és a komlói városvezetőt helyettesévé emelte. A mindennemű kárpótlás nélkül maradt Juhász azonban elszabadulni látszik: most azt tervezi, hogyha kell, függetlenként is elindul a polgármesteri pozícióért. Egyébként már csak emiatt is logikus, hogy Szili áll sorompóba, hiszen országos politikusként és közjogi méltóságként sokkal könnyebben ellensúlyozhatja Juhászt, mintha egy helyi szocialista áll ki az alpolgármester ellen.

Amit Szilinek mérlegelni kellett az nyilvánvalóan a saját reputációja volt, hiszen jelenleg ő a legnépszerűbb szocialista politikus a közvélemény-kutatásokban. Ám népszerűsége jócskán megkopott volna, ha nem indul el Pécsen, a párt előtt ugyanis lehetetlen lett volna igazolni, hogy nem akart megküzdeni egy város megtartásáért, miközben formálisan semmi nem veszélyezteti pozícióját: egyrészt a házelnökség nem összeférhetetlen a polgármesterséggel, másrészt ha az is lenne, Szilinek a választások előtt akkor sem kellene lemondani, így nem futhat lyukra.

Ami pedig az ügy politikai vetületeit illeti: a legrosszabb esetben, ha veszít, beágyazottsága okán még akkor is jócskán az országos átlagot felülmúló eredményt produkál majd, következésképpen nem lehet leírni, és népszerűségvesztéssel vádolni. Ha pedig nyer, akkor egy komoly területi bázisra tesz szert, s Puch Lászlóval vállvetve ismét a pártpolitikai porond fajsúlyos szereplőjévé válhat. Mindenestre győzelmi esélyeit az növeli, ami korábban gyengítette, nevezetesen, hogy viszonylag sokszor ment szembe Gyurcsány Ferenccel. Így, ha másképp is, de hitelesen tarthat szinte egyenlő távolságot a kormányzati politikától (ahogy a helyi hibáktól is), illetve a Fidesztől.

Szili Katalin még nem döntött

Szili Katalin még nem döntött arról, hogy elindul-e a pécsi polgármesteri posztért. Ezt nyilatkozta az MTI-nek cikkünk megjelenése után.
Szili Katalin elmondta: hogy indul-e a polgármesteri posztért, az kizárólag a saját döntése lesz, senki nem befolyásolja benne. "Ebben nincs semmilyen alulról vagy felülről jövő pártutasítás" - szögezte le.
A házelnök emlékeztetett arra, hogy a jelölési folyamat még el sem indult, a pécsi küldöttgyűlés pedig február 20-án lesz. Mint mondta, az MSZP-nek és esetleges jelöltjének addigra kell meghoznia a döntést.
Szili Katalin közölte, saját döntését Pécsen, a nyilvánosság előtt jelenti majd be.