Őrizetbe vették Erzsébetváros polgármesterét

2009.02.10. 14:05 Módosítva: 2009.02.10. 21:31
Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt. A VII. kerületi szocialista polgármester gyanúsítotti kihallgatása kedden dél körül kezdődött, bűnsegédlettel gyanúsítják a kerületet érintő ingatlanügyekben. A testület szerda reggel tárgyalta volna az önkormányzat saját vizsgálati jelentését az ingatlaneladásokról, amelyben Hunvaldék mindent rendben találtak.

Az erzsébetvárosi ügy november végén kapott nagy visszhangot, miután a nyomozó ügyészek őrizetbe vették Gál Györgyöt, az Erzsébetvárosi Önkormányzat gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnökét. A gyanú szerint ugyanis Kardos Péterrel, a pénzügyi bizottság elnökével és egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. A vállalkozó később off-shore cégek közbeiktatásával jóval magasabb áron értékesítette tovább a házakat. Az önkormányzatnak okozott kár körülbelül egymilliárd forint.

Az őrizetbe vett Hunvald György megy a Központi Nyomozó Főügyészség folyosóján, miután ott kihallgatták. (Fotó: Illyés Tibor)

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség elmondta, hogy Budapest VII. kerületének polgármesterét kedden hívták be gyanúsítotti kihallgatásra. Közölték vele, hogy bűnsegédként gyanúsítják abban a csalási ügyben, amiben a kerület gazdasági bizottságának vezetőjét már korábban őrizetbe vették. Ez azt jelenti, hogy a gyanú szerint a polgármester lehetővé tette, illetve segédkezett a gyanú szerint az ingatlanokkal csalásokban. A polgármestert őrizetbe vették, hét rendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalással és kétrendbeli, különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérletével gyanúsítják

Ausztráliából jött vissza

A 49 éves szocialista politikus politikai karrierjét az Erzsébetvárosban kezdte. 1996-1998-ban foglalkozhatott először alaposan a kerület ingatlanügyeivel, az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. igazgatóságának tagjaként. A társaság igazgató-helyettese a következő négy évben Terézváros mostani polgármestere Verók István volt, akit szintén gyanús ingatlanügyek miatt gyanúsít a rendőrség. Verók erzsébetvárosi kinevezése alatt Hunvald György volt a kerület gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. A kerületben erős a pletyka, hogy a két politikus ekkor találta ki azt a konstrukciót, amelynek alapján számos VI. és VII. kerületi ingatlant értékesítettek furcsa körülmények között. A két politikus akkor is jól együttműködött, amikor már mindketten polgármesterek voltak: rendszeresen adtak ki egymásnak bontási engedélyeket olyan épületekre, amelyek eltűnése miatt civil szervezetek és politikusok is sokat aggódtak.

Hunvald azonban nem csak a helyi politikában lett egyre erősebb. Saját állítása szerint még Kovács László, az MSZP korábbi elnöke szólt neki, hogy készüljön, mert egyszer még főpolgármester-jelölt lehet belőle. Amikor 2004-ben Medgyessy Péter megbukott, akkor Hunvald kampánybeszédet mondott az MSZP miniszterelnök-választó kongresszusán Gyurcsány Ferenc mellett, Kiss Péter ellenében. 2006-ban parlamenti mandátumot is szerzett, erről azonban az önkormányzati választások után lemondott. 2006 ősze óta a Fővárosi Közgyűlésnek is tagja. Itt többször is előfordult, hogy megsértve a frakciófegyelmet együtt szavazott az ellenzékkel. Előfordult, hogy az erzsébetvárosi régi házak védelmére készülő fővárosi vezetők javaslata ellenében ellenzéki támogatást szervezett, és így elérte, hogy a kerület zsidó negyedében tovább lehessen bontani és építkezni.

Hunvald György Budapesten született, Szekszárd-Palánkon járt mezőgazdasági szakközépiskolába, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen diplomázott. 1989-ben néhány évre Ausztráliába költözött, ahol egy műanyaggyárban dolgozott. Hazatérve bútorokat és autókat importált, és elvégzett egy középfokú vámügyintézői tanfolyamot is. Az MSZP-be 1993-ban lépett be. Az őrizetbe vett polgármester nős, négy gyermeke van. Szabadidejében szívesen motorozott és járt lőtérre.

A polgármester panaszt tett a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen is. A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán dönt arról, hogy indítványozza-e a VII. kerületi polgármester előzetes letartoztatását. Az előzetes letartóztatást akkor rendelik el, ha - a többi között - fennáll a szökés, az elrejtőzés veszélye, a tanúk befolyásolásának lehetősége, valamint ha a terhelt tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével veszélyeztetné a bizonyítást.

Az Index információi szerint az ügyészségi nyomozók reggel jelentek meg a VII. kerületi önkormányzat épületében. A szerdai ülésre készülő képviselőknek azonban nem volt információjuk arról, hogy a polgármestert közben őrizetbe vették. A testület ellenzéki tagjai is csak napok óta terjedő pletykának minősítették Hunvald letartóztatását.

A testület szerda reggel tárgyalta volna az ingatlaneladásokat vizsgáló saját önkormányzati jelentést. Úgy tudjuk, hogy a dokumentum az ügyleteket rendben találta, sőt szakértői elemzéssel mutatta ki, hogy az ügyészség által gyanúsnak talált szerződésekben szereplő eladási árak megközelítették, sőt egyes esetekben túl is lépték a piacon elérhető legjobb árakat.

Hunvald az ügyészségi vizsgálat megindulása után rendszeresen azt állította, hogy a kerület szabályosan járt el a szerződéskötések idején, idén tavasszal mégis károsultként jelentette be az önkormányzatot a nyomozóknál. A polgármester egy több Király utcai házra vonatkozó kiköltöztetési tárgyalás végleges befuccsolása után beadványt küldött a nyomozó ügyészségnek, amelyben egy ügyvédet kért fel, hogy a kerületet a továbbiakban károsultként képviselje.

Borulhat a fővárosi közgyűlés Hunvald György őrizetbe vételével, mert elfogyhat az MSZP-SZDSZ koalíció egy fős többsége. Az MSZP fővárosi elnöksége máris felszólította Hunvaldot, hogy mondjon le mandátumáról. Így helyére a párt egy másik képviselőt delegálhatna, és megmaradhatna a baloldali többség.

Tarlós István, a fővárosi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője elmondta, hogy ha Hunvald György nem vesz részt a közgyűlésen, akkor kiegyenlítődhetnek az erőviszonyok a koalíció és az ellenzék között. Ez azon is múlik szerinte, hogy az MDF frakció mennyire folytatja az utóbbi időben gyakrabban mutatott ellenzéki magatartást. Arról, hogy az MSZP frakció a többség megtartása érdekében felkérte Hunvald Györgyöt, hogy mondjon le a közgyűlési mandátumáról, Tarlós István azt mondta: ebben nem az MSZP, hanem csak maga Hunvald György dönthet, legalábbis egy jogerős ítéletig.

A VII. kerületben Gergely József MSZP-s alpolgármester helyettesíti Hunvald Györgyöt.

Nem ez az első eset, hogy hivatalban lévő önkormányzati vezetőt vesznek őrizetbe. A kőbányai önkormányzat hivatalából vitték el 2005 szeptemberében a kerület szocialista alpolgármesterét, Kaszab Csabát, aki azután is hivatalában maradhatott, hogy korrupciógyanúba került. Kaszab ügye csak 2008 márciusára jutott el odáig, hogy folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. 2001-ben a faddi és a gerjeni polgármester járt így, mert a gyanú szerint kétmilliárd forint állami támogatást vettek fel szennyvíztisztításra, de az önrészt hamisan igazolták. A nyomozást végül megszüntették, mivel az önrész nélküli pályázatról kiderült, hogy nem számít bűncselekménynek. Sőt, egy évre rá már a polgármestereket őrizetbe vevő adónyomozókat vették őrizetbe zsarolás miatt.

A dömösi polgármestert 2005-ben vitték el bilincsbe verve, mivel a gyanú szerint kétmillió forint kenőpénzt fogadott el azért, hogy egy, a jövőben létesülő dömösi beruházáshoz szükséges rendezési terv elkészüljön. 2006-ban őrizetbe vették Kunbaja polgármesterét is a Németországból származó, illegálisan tárolt szemétbálák ügyében. Ő egyébként 1994 és 2002 között is volt már polgármester, majd a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte olajértékesítéssel kapcsolatos csalás és adócsalás miatt. Börtönbüntetésének letöltése után ismét polgármesterré választották, így már gyakorló polgármesterként vették másodszor őrizetbe.