Rendben volt a Hospinvest banki igazolása

2009.02.10. 12:37
Jogerősen elutasította Cser Ágnes panaszát a hevesi főügyészség, az EDDSZ elnöke azt kifogásolta, hogy a Hospinvest nem a pályázati kiírásnak megfelelő banki igazolást adott be. Az NNI nem talált bűncselekményt, a főügyészség szerint pedig a megyegyűlés jogszerűen járt el, mikor megszavazta az egri kórház magánüzemeltetését.

Nem követett el hűtlen kezelést és hivatali visszaélést a Hevesi megyegyűlés 21 képviselője, amikor megszavazták az egri kórház magánüzemeltetését, közölte kedden a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ez azt jelenti, hogy a főügyészség jogerősen elutasította Cser Ágnesnek, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Szakszervezete (EDDSZ) elnökének a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) határozata ellen emelt panaszát, mondta Konkoly-Thege László.

Az érdekképviseleti vezető feljelentést tett a 40 tagú testület 20 szocialista és egy független képviselője ellen, azonban az NNI bűncselekmény hiányában ezt elutasította. Cser Ágnes ezután tett panaszt a főügyészségen a határozat ellen.

A Nemzeti Nyomozó Irodánál tett feljelentés szerint a képviselők annak ellenére jóváhagyták a vagyonkezelői szerződés megkötését a HospInvest Zrt.-vel, hogy tudatában voltak, a cég a pályázati kiírásnak nem megfelelő banki igazolást nyújtott be.

Cser Ágnes azt is kifogásolta, hogy annak ismeretében szavazták meg a határozatot, hogy tudták, az önkormányzatnak csaknem 800 millió forint végkielégítést kell kifizetnie az új munkáltatóval nem szerződő dolgozóknak, amellyel vagyoni hátrányt okoztak a megyének.

Az NNI viszont nem talált bűncselekményt. Az indoklás szerint a banki igazolást még a határozat kihirdetése előtt kijavították. Ugyanakkor sem a megyének, sem az új munkáltatónak nem róható fel azoknak a dolgozóknak a magatartása, akik nem írták alá az új munkaszerződést. Ebben az esetben ugyanis a végkielégítés a munka törvénykönyve szerint illeti meg a távozó alkalmazottakat.

Hasonló álláspontot képviselt a panasz elutasításakor a főügyészség is. Megállapította, hogy a közgyűlési döntéskor már a képviselők birtokában volt a CIB Bank arról szóló igazolása, hogy a HospInvest számlanyitása óta mindig időben és pontosan eleget tett fizetési kötelezettségeinek. A végkielégítés kifizetése pedig nem hozható összefüggésbe a képviselők magtartásával, állapítja meg a főügyészségi határozat.

A szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés tavaly március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben HospInvest Zrt. működtetheti az egri kórházat. A cég tavaly november 1-én vette át az intézmény üzemeltetését.