Draskovics: A bűnözők féljék a rendőrséget

2009.02.11. 14:35 Módosítva: 2009.02.11. 14:53

Az elmúlt hetek bűncselekményei kapcsán "aktuális rendészeti kérdésekről" tartott kormányszóvivői tájékoztatót szerdán Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány. Draskovics kezdésként a bűnügyi statisztikákat elemezte. Elmondása szerint az elmúlt tíz évben a bűncselekmények száma "örvendetesen, jelentősen, mintegy húsz százalékkal csökkent". "Ez jó, és ez a jogállam megerősödését tükrözi" - mondta.

Ugyanakkor a bűnözés területi megoszlásában jelentős változások tapasztalhatóak az elmúlt években, és az átrendeződés 2008-ban még gyorsult is. A statisztikák szerint Északkelet-Magyarországon (BAZ, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben) és Baranyában kiemelten növekedett az elkövetett bűncselekmények száma. "Ezért érezhetik úgy, hogy helyzetük romlott, még akkor is, ha a súlyos bűncselekmények számában országosan nagy a visszaesés" - mondta.

A kormány a bűnügyi helyzet alakulására válaszul két héten belül összeállítja az intézkedések listáját, és ezt "világos formában nyilvánosságra hozza". A tervek szerint egyrészt növelik a körzeti megbízottak számát és vidéken is készenléti egységeket állítanak fel, másrészt rugalmasabbá teszik a rendőrség szervezetét, így ahol több rendőrre lesz szükség, oda át is irányíthassanak rendőröket. Emellett "biztonsági hálót" fonnának a pénzügyőrök, közterület-felügyelők és a munkaügyi ellenőrök felhasználásával.

"Határozott fellépés; ahol szükséges, láthatóbb, nagyobb jelenlét" - foglalta össze a kormány tervezett intézkedéseit. "Teremtse meg a rendőrség a feltételeit, hogy a polgárok nyugodtan alhassanak, a bűnözők pedig féljék a rendőrséget" - határozta meg a célokat.

A kormány a hétvégén kétmilliárd forintot különített el a megerősített rendőri jelenlétből adódó plusz túlórák fedezetére. Amúgy Draskovics szerint a rendőrség költségvetése fedezi a szükségleteket, nincs szükség további forrásokra, "inklább a rendelkezésre álló összegeket kéne értelmesebben elkölteni".

Az eddig meghozott intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az érintett körzetekben nappal 40, éjjel 50 százalékkal nőtt a rendőri jelenlét. "A világos eredmények Miskolcon már látszanak" - mondta, majd hosszas felsorolásba kezdett. Több mint ötven százalékkal nőtt az elfogások, csaknem ugyanennyivel az előállítások száma, nőtt a helyszínen kiszabott bírságok és a feljelentések száma, harminc bűnözőt pedig a tetthelyen fogtak el.

A tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva a miniszter is elismerte, hogy jelenleg nem csupán bűnüldözési, hanem társadalmi problémával - etnikai és gazdasági feszültséggel - szembesült az ország. A hatvanas-hetvenes évek Amerikájának nagyvárosi etnikai harcait a mostani amerikai helyzethez hasonlítva azt mondta, "a helyzet megoldható, de a megoldás évtizedekbe kerülhet. Mi még az út elején járunk".