Orbán: Napról napra nő a cigány bűnelkövetők aránya

2009.02.11. 14:41 Módosítva: 2009.02.19. 08:20
Orbán Viktor szerint cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak. A pártelnök erősen módosította a párt eddigi, liberálisközeli álláspontját.

A Fidesz elnöke a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után azt mondta: súlyosbítja a bajt, ha nem mondják ki, hogy a cigány származású bűnelkövetők aránya napról napra növekszik.

Világossá kell tenni, hogy a cigány származású bűnelkövetők, súlyos bűncselekményeket elkövetők aránya jelentős mértékben, napról napra fokozódó mértékben, érzékelhető mértékben növekszik. Aki erről nem beszél, az becsukja a szemét, nem érzi úgy, hogy eljött az egyenes beszéd ideje, s ezzel csak súlyosbítja a bajt - jelentette ki a pártelnök.

Az MTI kérdésére a Fidesz elnöke probléma kezeléséről azt mondta: súlyosabb büntetésekre, gyorsabb bírósági eljárásokra, határozottabb parlamenti törvényalkotásra és munkahelyteremtésre lenne szükség a cigány népesség számára.

Orbán a keddi Fidesz-elnökségi ülés után módosította a párt egyes tagjai által eddig hangoztatott, lényegében a liberális véleményekkel megegyező álláspontját.

Loppert Dániel a facebook.com közösségi oldalon például nemrég alapított egy „Szerintem nincs olyan, hogy cigánybűnözés" című topikot, amelyhez kormányoldali politikusok is csatlakoztak. Loppert szerint az indításkor azt tűzték ki célul, hogy főként a romák elleni tevőleges fellépést szorgalmazó szélsőséges megnyilvánulásokat ellensúlyozzák. A facebookos csoporthoz egyébként Orbán Viktor egyik lánya is csatlakozott.

Járóka Lívia, a párt roma származású EU-képviselője szerint Marian Cozmát cigányok ölték meg, de nem "a" cigányok. Járóka közleményében a magyar igazságszolgáltatás állapotát hibáztatja a roma kérdéssé fajult veszprémi gyilkosság miatt. „A határ nem a romák és a többségi társadalom között húzódik. Az egyik oldalon a tisztességes, jogkövető emberek állnak, a másik oldalon pedig a bűnözők, és a rendőrség feladata lenne az előbbieket az utóbbiaktól megvédeni." „A magyar állam képtelenné vált ellátni állampolgárainak védelmét. A politika sorozatos baklövései és az általános társadalmi válság következtében a közbiztonságnak még az illúziója is szertefoszlott. A magyar igazságszolgáltatás kudarca volt, amikor emberi mivoltukból kivetkőzött (egyébként cigány) gengszterek, hidegvérrel meggyilkolták Marian Cozma válogatott kézilabdázót és az is a magyar igazságszolgáltatás kudarca volt, amikor kísértetiesen hasonló körülmények között (egyébként nem cigány) biztonsági őrök brutálisan meggyilkolták Simon Tibor válogatott labdarúgót."