Zuschlag beismerte a papíron létező egyesületeket

2009.02.11. 19:32 Módosítva: 2009.02.11. 19:32
Szerdán délután folytatódott a bűnszervezetben, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással vádolt Zuschlag János vallomása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A vallomásban - noha Fodor Endre bíró több kérdése elől is kitért - a vádlott lényegében erősítette a vádban szereplő állításokat, és beismerte a bűncselekmények elkövetését.

Zuschlag János nem tagadta, hogy a minisztériumi pályázatokon induló egyesületek között voltak olyanok is, amelyek csak papíron léteztek. Négyet megnevezett: az Atlasz, a Vörösfenyő, a XXI. Századi Kulturális és az Y-Generáció Egyesület neve hangzott el a tárgyalóteremben.

A politikus szerint a valójában nem működő egyesületek pályázatai azt a célt szolgálták, hogy a Fiatal Baloldal (FIB), a Magyar Szocialista Párt ifjúsági szervezete különböző programjai számára anyagi alapot biztosítsanak. A politikus utalt arra, hogy ezzel egyfajta, "a cél szentesíti az eszközt" módon lehetett finanszírozni a FIB valós programjait, így - szerinte - voltaképpen bűncselekményt nem követtek el.

Ugyanígy nyilatkozott a bírónak a fiktív számlák kiállításáról is. Kijelentette: nem érdekelte a hamis számlák kiállításának technikája, nem foglalkozott azzal, hogy ki, mikor és hogyan készítette el ezeket. Egyvalami érdekelte: működjön a rendszer, azaz a fiktív egyesületeknek odaítélt minisztériumi támogatásokból finanszírozott - állítólagosan - valós FIB programokat valamilyen számlával, akár hamissal is, utólagosan igazolják.

A tárgyalás végén Fodor Endre bíró bejelentette, hogy korábbi álláspontja részben módosult. Azaz nem kizárt, hogy a további tanúkihallgatások függvényében a későbbiekben mégiscsak szükség lehet az egykori miniszterek - Gyurcsány Ferenc, Deutsch Tamás, Jánosi György, Göncz Kinga - tanúkihallgatására a perben. Azt, hogy kiére és mikor, az újabb vallomásoktól függ majd. Zuschlag a vallomását a következő tárgyalási napon, kedden folytatja majd.