Megtelt egy időre az e-felvételi rendszere

2009.02.12. 12:02 Módosítva: 2009.02.12. 14:56
Szerdán túl sok felsőoktatási intézménybe jelentkező próbálta egyszerre használni az e-felvételit, a rendszer pedig kitette a „megtelt” hibaüzenetet. Az Országos Felvételi Információs Központ délután megemelte az engedélyezett felhasználók számát, azóta nem érkezett panasz. Az e-felvételi iránti érdeklődés évről-évre növekszik.

Szerdán az e-felvételibe „belépett felhasználók száma elérte a biztonságos működéshez engedélyezett létszámot" - jelezte egy olvasónk, így a limiten felüli jelentkezők kénytelenek voltak legalább délutánig várni, hogy kitölthessék az elektronikus felvételi lapot. A 2009 szeptemberében induló főiskolai és egyetemi szintű képzésekre hétfő éjfélig lehet jelentkezni postai úton és online egyaránt.

A szerdai képernyőmentésen a felvi.hu-ról elérhető e-felvételi nyitóoldala látható, amely valószínűleg a sávszélességgel való spórolás miatt nem tartalmazza a felület grafikai elemeit. Olvasónk szerint a rendszer egészen kora délutánig nem tudott elegendő felhasználót kiszolgálni, 18 óra körül viszont már be tudtunk jelentkezni a felületre és csütörtök délelőtt sem tapasztaltunk problémát.

Térjen vissza később!

Ennek oka, hogy az Országos Felvételi Információs Központ munkatársai megemelték a korábbi évek adatai alapján beállított felhasználói limitet - tájékoztatta az Indexet Nagy Gabriella. Elmondása szerint a korlátozás minden nagyobb informatikai rendszerben megtalálható, célja, hogy a már bejelentkezett felhasználók adatai mindenképpen biztonságban maradjanak és a felület minden pillanatban működőképes és elérhető maradjon. Kérdésünkre az OFIK-nál egyelőre nem tudták megmondani a korábbi és a megemelt limit pontos értékét. A felvi.hu-n szereplő adatok alapján tavaly összesen 12 452-en felvételiztek az interneten.

Az e-felvételi egyre népszerűbb, hiszen megkíméli a felvételizőket a megnövekedett postai forgalomtól, a papírok kézi kitöltésétől, valamint elméletileg nem hagyja, hogy a jelentkező formai hibás nyomtatványt adjon be. Az OFIK adatai szerint 2007-ben az összes felvételiző 9,9 százaléka, tavaly 12,9 százaléka, a februárban induló keresztféléves képzésekre pedig a jelentkezők 58 százaléka választotta az elektronikus ügyintézést, de a szolgáltatást azok is igénybe vehetik, akik postán küldik el a nyomtatványokat, de később online szeretnék ügyeiket intézni.

Az elektronikus rendszer használatát az OFIK is ösztönzi, a Lap vagy laptop-nyereményjátékban minden e-felvételit használó jelentkező automatikusan részt vesz, amennyiben február 16-án éjfélig kitölti, és 23-ig hitelesíti jelentkezését. Fontos pozitívum továbbá, hogy a februári képzésekre leadott jelentkezések óta az e-felvételizők is fizethetik postai csekkel az eljárási díjat, ez az OFIK szerint jelentősen hozzájárul az elektronikus ügyintézés elterjedéséhez.

A hitelesítés folyamata az elektronikus felületről kinyomtatott űrlap postai elküldésével vagy az idén már többször összeomlott ügyfélkapu használatával végezhető el. A magyarorszag.hu-ról elérhető felület először január végén, az adóbevallás határidejéhez közeledve vált instabillá és olykor elérhetetlenné, majd február elején a rendszer frissítése miatt ismét gondot okozott. A hiba miatt lemondott a szolgáltatást üzemeltető Kopint-Datorg Zrt vezérigazgatója.