Hóban, hidegben kétezren álltak ki a Hírlap mellett

2009.02.13. 15:08 Módosítva: 2009.02.13. 18:21
Pénteken délutánra szimpátiatüntetést rendeztek az Országháznál a Magyar Hírlap hívei.

Körülbelül kétezer ember jelent meg péntek kora délután a Kossuth téren a Magyar Hírlap mellett rendezett szimpátiatüntetésen.

A Parlament sarkánál, a tér baloldalán, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előtt teljesen betölti a rendelkezésre álló lezárt területet a tömeg, a 2-es villamos nem jár, a metróállomás kijáratát szinte eltorlaszolják az emberek.

A tömegben többek között magyargárdisták, jobbikosok, kossuthtériek is vannak nagy számban. A rendezvényt sok rendőr biztosítja, a közelben legalább ötven egyenruhást számlált meg az Index tudósítója, és a környező utcákban, így például a Garibalédi utcában is több csapatszállító jármű is várakozik.

A helyszínre Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa és Bayer Zsolt, a lap publicistája, a "Betelt a pohár" szerzője, többekkel együtt egy Ikarusz-busszal érkezett meg, a tömeg tapssal fogadta őket. Több tüntető árpádsávos és nemzeti színű lobogót tartott a kezében. Többen azt skandálták: "Gyurcsány takarodj."

A rendezvény kettőkor kezdődött volna, de kis csúszással, körülbelül fél háromkor lépett színpadra a zenés felvezető után Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa. Viszonylag sűrű havazás közepette Széles Gábor először megköszönte a lapot támadó miniszterelnök "reklámtevékenységét", majd bírálta Gyurcsány Ferenc politikai tevékenységét, hangsúlyozva, hogy a kormányfő többet ártott az országnak mint Rákosi Mátyás.

A hideg miatt Széles Gábor rövidre fogta a gazdasági helyzet részletes elemzését, melybe azért belefért, hogy az atomenergiáról, illetve a mezőgazdaság fontosságról is ecsetelje, majd annyit mondott, hogy a jobboldalnak van kézzelfogható gazdasági programja. "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" - fejezte be a laptulajdonos mondandóját, majd megkérte a metróállomás kijáratánál lévőket, hogy húzódjanak odébb, mert a metróból nem tudnak feljönni az emberek. Széles Gábor után többek között felszólalt Farkas Félix, Morvai Krisztina, Kondor Katalin és Bencsik András.

Farkas Félix, a Lungo Drom romaszervezet elnökének beszédét nagy taps követte, amikor kijelentette, hogy őt és a tisztességes cigányokat nem sértette meg Bayer Zsolt publicisztikája.

Pörzse Sándor, a Magyar Hírlaphoz hasonlóan szintén Széles Gábor tulajdonában lévő EchoTv műsorvezetője méltatta Gyurcsány Ferenc pr-munkáját, hiszen állítólag a miniszterelnök bojkottfelhívása óta hatezerrel nőtt a napilap előfizetőinek száma, és a standokon több mint harmincezer példány kell el azóta. (Az Index információi szerint az újság eladási adatai ennél sokkal rosszabbak, az előfizetés emelkedésére vonatkozóan pedig még nem valószínű, hogy vannak naprakész adatok, hiszen a postai csekken utal előfizetési díjak még meg sem érkezhettek az újság számlájára ennyi idő alatt).

A kormány szerint helyes döntés volt

Helyes döntés volt a Magyar Hírlap elleni bojkott - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő pénteken a Parlamentben újságíróknak, miközben a Kossuth téren mintegy két és fél ezren tüntettek a napilap bojkottja ellen és a sajtószabadság mellett.

A megmozdulás hangneme, az, ahogyan az ott jelenlévők beszéltek a magyar közállapotokról, azt támasztja alá, hogy helyes volt a Magyar Hírlap ellen ezt a döntést meghozni -mondta.

A kormányszóvivő hozzátette: eddig nem érkezett olyan jelzés, hogy bármelyik állami cég vezetője kifogásolta volna a miniszterelnök azon kérését, hogy szüntessék meg a lap előfizetését. Daróczi szerint mindenki egyetértett ezzel a döntéssel.

Pörzse emellett felszólított mindenkit, hogy ha véletlenül egyetért a a felhívással, jelenjen meg az előzetes letartóztatásba helyezett, hetedik kerületi, szocialista polgármester Hunwald Györgynek rendezett szimpátiatüntetésen.

Ezután a miniszterelnök bojkottfelhívását kiváltó publicisztika szerzője, Baye Zsolt beszélt, aki többek között elmesélte, hogy a marosvásárhelyi magyarellenes progromok alkalmával éppen a cigányok védték meg a magyarokat a román csürhe ellen. Bayer hangsúlyozta, hogy a cigányokat ezentúl is cigányoknak, a zsidókat pedig zsidónak hívják, és a cigányok és a zsidók is a magyarok barátai, ha békésen együttélnek a többséggel.

Bayernek betelt a pohár

Mint ismeretes, a lap hétfői számában megjelent "Betelt a pohár" című cikket követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte az állami intézményeket és állami tulajdonú vállalatokat, hogy szüntessék meg a lap előfizetését, és arra utasította Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi minisztert, hogy készítse elő a megfelelő sajtóetikai, vagy jogi eljárást az írással kapcsolatban. A kormányfő emellett az illetékes vagyonkezelő szervezeten keresztül arra utasította az érintett állami vállalatokat, hogy szüntessék be a fizetett hirdetések és a reklámok megjelentetését a Magyar Hírlapban.