Ismét az OIT elé citálná az MSZP a főbírójelöltet

2009.02.13. 11:06
Az Index úgy értesült, hogy a parlamenti MSZP-frakció csak azután hallgatná meg Havasiné Orbán Máriát, akit Sólyom László köztársasági elnök az első leszavazás után másodszor is főbírának jelölt, miután az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) is újra meghallgatta őt.

Az Index úgy tudja, hogy a szocialisták abban bíznak, hogy az OIT egy újabb ülésén már nem támogatná a főbírójelöltet, így a frakció ezt követő elutasító döntése már szakmai érveken alapulhat. Az OIT legutóbbi, a tárgyban tartott ülésén ugyanis meglepetésre támogatásáról biztosította Sólyom László köztársasági elnök főbírójelöltjét.

Az OIT döntését követően Havasiné Orbán Máriáról tavaly decemberben szavazott a parlament, de Sólyom László jelöltje a szükséges 257 helyett csak 203 igen szavazatot kapott, így nem lett a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Csak az MSZP nem támogatta Havasiné megválasztását, képviselőik lelkiismeretük szerint szavaztak. Sólyom László szégyenteljesnek nevezte a döntést.

Az OIT decemberi ülésén szoros szavazati arány döntött, ketten pedig hiányoztak a testületből, a teljes létszámú tanács viszont a várakozások szerint máshogyan is dönthet. A Havasinét támogató döntés korábban azért volt meglepetés, mert a jelölt táblabírósági elnök volt, nem az OIT-ot uraló megyei elnökök köréből került ki. Ráadásul reformprogramot hirdetett, a nagyhatalmú OIT azonban nem érdekelt ebben.

Havasiné jobboldalisága több napilaban is a bírónő állandó jelzőjévé vált. Arra alapozzák, hogy unokaöccse, Havasi Bertalan a Fideszsajtófőnöke. Az MSZP a jelölt állítólagos jobboldali elkötelezettsége mellett azt is kifogásolta, hogy a köztársasági elnök szokása szerint nem egyeztetett a pártokkal a jelölés előtt.

Ha az OIT az új ülésen korábbi döntésével szemben elutasítaná a főbírójelöltet, akkor az MSZP-frakciónak sokkal könnyebb lenne újra nemet mondania rá, mert szakmai ellenállásra hivatkozhatna.