Cozma a Parlamentben is téma volt

2009.02.16. 16:51 Módosítva: 2009.02.16. 16:51
Több mint egy hete érte támadás a Veszprém kézilabdacsapatának tagjait egy veszprémi bárban, aminek következtében Marian Cozma életét vesztette, másik két társa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az eset óta először ült össze a parlament, ahol, amint az várható volt, téma volt a gyilkosság.

„A Patrióta lokál legalsó szintjén voltak a kézilabdások, az összetűzés oka ismeretlen, de nem igaz, hogy a kézilabdázók az alkalmazottak védelmére siettek volna” – mondta Navracsics Tibor interpellációjára adott válaszában Simon Gábor államtitkár.

A fideszes frakcióvezető kérdésére elmondta: 2009. február 8-ára virradó éjszaka 11 rendőr volt szolgálatban öt járművel, vagyis nem igazak azok a sajtóhírek, hogy csupán két járőrpár volt szolgálatban.

A Veszprém megyei főkapitányságon 69, a városin 16 status üres.

A fideszes politikus a választ nem fogadta el, az Országgyűlés igen: 187 képviselő igennel, 166 nemmel szavazott, 15-en tartózkodtak.

A napirend előtti felszólalásoknak is témája volt a veszprémi gyilkosság, illetve az azt követően megindult vita a bűnözésről. Gusztos Péter (SZDSZ) szerint óriási a felelősségük a képviselőknek, mivel egy puskaporos hordón ülünk, az indulatok elszabadulása fenyeget. Köszönetét fejezte ki azoknak, akik nyugodtak maradnak, és felelősen nyilatkoztak, így tett például Veszprém fideszes polgármestere, aki azt mondta: a tettesek magyar állampolgárok.

Lázár János fideszes képviselő a növekvő bűnözésről beszélt. Az alkotmány szerint a miniszterelnök feladata a belső biztonság garantálása. Ehhez képest Lázár szerint Gyurcsány beismerte, hogy az állam nem tud megfelelő védelmet nyújtani.