Nem a bíróság miatt késett a Cozma támadói elleni körözés

2009.02.16. 12:51 Módosítva: 2009.02.16. 13:13
Kifogásolhatónak tartja a Veszprém Megyei Bíróság az országos rendőrfőkapitánynak a Cozma-gyilkossággal kapcsolatban ai városi bíróság bíráját érintő nyilatkozatait. A közlemény "szerencsétlen dolognak" nevezi, hogy "a rendőrség és a bíróság egyébként jó együttműködését egy olyan rendőri vezetői nyilatkozat zavarja meg, amely szükségtelen és tartalmát tekintve is kifogásolható".

A Veszprém Városi Bíróság a hét végi ügyeleti beosztást minden esetben megküldi a megyei rendőr-főkapitányságnak és a városi kapitányságnak, illetve a megyei főügyészségnek, s a városi ügyészségnek is. Az ügyeleti beosztás tartalmazza a bíró nevét és elérhetőségét, így a vele való kapcsolat a nap bármely szakában felvehető - olvasható a bíróság közleményében.

A közlemény utal arra, hogy Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a múlt héten a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén azt mondta: a Marian Cozma veszprémi kézilabdázó "feltételezés szerinti gyilkosai" ellen azért adta ki késve a rendőrség az európai elfogatóparancsot, mert "a veszprémi városi bíróság bíráját a rendőrség órákon át nem tudta elérni", a döntéshez nem találtak bírót.

Annak, hogy az adott esetben a rendőrség ezt megkísérelte volna, nincs nyoma, a bíró telefonján ugyanis nem volt nem fogadott hívás - rögzíti a közlemény. Nem érkezett a rendőrségtől telefonhívás a megyei és városi bíróság éjjel-nappal működő porta- és telefon-szolgálatára sem, ugyanakkor több bírósági vezető mobilszáma is megvan a rendőrségnek, de ezekre sem érkezett jelzés.

A közlemény szerint a bíró a legelső jelzést arról, hogy európai elfogatóparancs kiadása szükséges, "az ügyeletes ügyésztől kapta február 8-án, 19 óra 20 perckor". A bíró ezután felvette a kapcsolatot az ügyeletes ügyésszel és "az elfogatóparancs kiadása iránti intézkedés megtörtént" - áll a közleményben.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság épülete egyébként mintegy 20 méternyire van csak a veszprémi városi bíróságétól, így bármelyik rendőr egy perc alatt elérhette volna a bírósági porta- és telefonszolgálatot - mondta Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke hétfőn. Megjegyezte: a szolgálat riasztotta volna a bírót, ha esetleg "akadályoztatása miatt a rendőrségi hívást nem észlelte volna".

Bencze József országos rendőrfőkapitány az üggyel kapcsolatban soron kívüli vizsgálatot rendelt el, ugyanis őt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese informálta a körözés kiadásának körülményeiről. A vizsgálat még tart - közölte Beleznay Ágnes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.