Nem akarják felfüggeszteni Dávid Ibolya mentelmi jogát

2009.02.17. 15:02 Módosítva: 2009.03.11. 17:13
Remélem, Dávid Ibolya nem bújik mentelmi joga mögé, és vállalja tettéért a következményeket a bíróság előtt, továbbá nem játszik össze a szocialistákkal, hogy ne adják ki őt a bíróságnak, mondta korábban Almássy Kornél, miután magánvádas feljelentést tett az MDF elnöke ellen. Szerinte ugyanis Dávid a becsületébe gázolt, amikor egy bűncselekménnyel hozta összefüggésbe. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága most úgy döntött: nem javasolja Dávid mentelmi jogának felfüggesztését.

A mentelmi bizottság nem javasolja Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztését abban a magánvádas ügyben, amelyet Almássy Kornél független képviselő indított az MDF elnöke ellen, mondta a bizottság szakértője a testület keddi ülése után. Almássy Kornél független, volt MDF-es parlamenti képviselő, az MDF egykori alelnöke aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, és jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás bűncselekménye miatt tett magánvádas feljelentést Dávid Ibolya ellen. Feljelentését Almássy azzal indokolta, hogy az MDF elnöke szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón egy CD felmutatásával bűncselekmény elkövetésére utalt, amellyel őt hozta összefüggésbe. Almássy szerint Dávid a becsületébe gázolt, amikor az MDF tagságára "méltatlan embernek" nevezte.

A bizottság egy szavazatnyi többséggel (négy tartózkodás mellett) most azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy ne függessze fel a pártelnök mentelmi jogát. Egyébként maga Dávid is, MDF-es országgyűlési képviselőként a mentelmi bizottság tagja, de, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, nem vett részt az öt ellenzéki és öt kormánypárti tagot tömörítő grémium döntésében. Az MDF elnöke még a voksolás előtt annyit mondott, hogy vállalja és tudomásul veszi mentelmi jogának felfüggesztését, ha ilyen döntés születik, valamint vállalja mindazt, amit korábban a most napirenden lévő ügyben mondott.

A mentelmi bizottság adatai szerint egyébként ritkán fordul elő, hogy az Országgyűlés magánvádas ügyben megszavazza a mentelmi jog felfüggesztését, amelyhez a plenáris ülésen kétharmados többségre van szükség. Mindenesetre Almássy azt ígérte, hogy ha az Országgyűlés nem függeszti fel Dávid Ibolya mentelmi jogát, akkor polgári jogi útra tereli az ügyet. (Decemberben Almássy azt nyilatkozta, hogy reméli, Dávid Ibolya "nem bújik mentelmi joga mögé, és vállalja tettéért a következményeket a bíróság előtt, továbbá nem játszik össze a szocialistákkal" annak érdekében, hogy a kormánypárti frakció szavazataival ne adják ki őt a bíróságnak.

Erre akkor Dávid Ibolya úgy reagált: "minden egyes esetben lemondtam eddig is, és valószínű, hogy ha megkapom ezt az iratot, akkor is le fogok mondani róla, mert úgy gondolom, hogy az én igazságom a magyar igazságszolgáltatás előtt, a bíróság előtt kristálytiszta. Almássy és Dávid konfliktusa akkor kezdődött, amikor Almássy elindult az MDF elnöki posztjáért, ám (elmondása szerint) a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták, és arra akarták rávenni, lépjen vissza a pártelnökjelöltségtől. Ezt végül meg is tette. Visszalépésének okairól akkor azt mondta: feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették. Ezt követően az MDF kizárta soraiból Almássyt, valamint több más, az ügyben érintett politikust is.