A kormány megint nekifut az önkormányzati reformnak

2009.02.18. 14:50 Módosítva: 2009.02.18. 14:50
A tervek szerint csökkentik a képviselők és a hivatalok számát, enyhítik a körjegyzőség alakításának feltételeit, és legalább száz jogszabályt vizsgálnak felül.

Több demokráciát, kevesebb bürokráciát - ezzel indokolta Gyenesei István a kormányszóvivői tájékoztatón, miért vág bele a kormány az önkormányzati rendszer jelentős átalakításának kísérletébe.

Jelenleg 25 941 helyhatósági képviselő van az országban, amit 45 százalékkal, 14 077-re szeretnének csökkenteni, önkormányzati szintenként differenciáltan. Az 500 lakosnál kisebb településeken 2 fős lenne a képviselőtestület, 100 ezer lakos felett pedig 18 fős.

Ezeken a létszámokon felül vannak a polgármesterek. A tervezet megerősítené a polgármesterek jogállását, a főállású polgármesteri és alpolgármesteri tisztség betöltését viszont korlátoznák az 1034 darab 500 fő alatti településen.

Jelenleg 3194 önkormányzat és 1899 hivatal működik az országban. Azt szeretnék, ha 1500-as lélekszám alatt körjegyzőség és önálló hivatal ne működhessen. Az 1138 önálló hivatal száma egynegyedével csökkenhetne, amivel az önkormányzatok 8 milliárd forintot takaríthatnának meg.

Ezzel párhuzamosan enyhítenék a körjegyzőség alakításának feltételeit, például nem lenne előírás, hogy egymással határosak legyenek a települések. Megteremtik annak lehetőségét is, hogy csatlakozó önkormányzatként társuljanak olyan kistelepülések másokhoz, ahol nem tudnak vagy nem akarnak önálló helyhatóságot fenntartani.

Nagyszabású deregulációt is tartalmaz a tervezet, több, mint 100 jogszabályt vizsgálnak felül, amelynek következtében az önkormányzatokban feladatok és hatáskörök hagyhatók el, telepíthetők át más szervhez.

Gyenesei István elmondta: szerinte most van remény az átalakításhoz szükséges kétharmados parlamenti támogatás megszerzésére, mert a többségében ellenzéki politikusokból álló önkormányzati egyeztető fórumon már átment az elképzelések java. Eddig a Fidesz ellenállásán bukott el az önkormányzati rendszer átszabása.