Molnár Csaba lemondott a bérelt Audiról

2009.02.20. 14:02 Módosítva: 2009.02.20. 15:48
A minisztérium szerint azért kellett autót bérelni, mert Molnár Csaba elődje megvette a szolgálati kocsiját. A Blikk havi 1,5 millióról írt, de 500 ezret sem fizettek érte. A kormányfő azt mondta, megnőtt az érzékenység az ilyen ügyekkel szemben.

Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter utasította a minisztérium apparátusát, hogy azonnal intézkedjenek új szolgálati autója bérleti szerződésének felbontásáról, és régebbi típusú, használt szolgálati autó bérletbe vételéről - közölte a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM).

A Blikk azt írta, hogy Molnár Csaba új Audi A6-os személygépkocsival jár, amit azt követően szereztek be, hogy Gyurcsány Ferenc takarékosságra szólította fel a minisztériumokat. A lap szerint az autó alapára 15 millió forint, 3000 köbcentis és 176 lóerős. A miniszteri autót bérli az állam, a lap becslése szerint havi 1,5 millió forintért.

A minisztérium tájékoztatása szerint Molnár Csaba miniszter vizsgálatot rendelt el a minisztériumban használt szolgálati autók bérbevételének körülményeivel, indokoltságával kapcsolatban.

A vizsgálat eredménye szerint azért kellett miniszteri szolgálati autót bérelni - amelynek havi bérleti díja kevesebb, mint egyharmada a cikk szerinti összegnek -, mert az előző miniszter szolgálati autóját megvásárolta, így nem volt autó a tárca használatában.

A vizsgálat megállapította, hogy - mivel a tartós bérlet lényegesen kedvezőbb a vásárlásnál - a bérleti konstrukció alkalmazása indokolt és költséghatékony volt.

Molnár Csaba szerint bár a bérleti konstrukció valóban olcsóbb, de új autó tartósbérlete a gazdasági válság idején indokolatlan, és érthetően megütközést kelthet. Ezért arra utasította a minisztériumot, hogy azonnal intézkedjenek a bérlet felbontásáról. és régebbi típusú, használt szolgálati autót béreljenek számára.

Gyurcsány Ferenc az ügyet firtató kérdésre újságíróknak azt mondta: "minden ilyen ügyben arra kell törekedni a kormány tagjainak és mindenkinek, aki a közszférában dolgozik, hogy még a látszatát is kerülje annak, hogy nem belátó, tisztességes, érzékeny módon intézi az ügyeit. Olyan helyzet van, amikor az érzékenység megnő az ilyen természetű ügyekkel szemben. Ugyanilyen érzékenységet kell elvárni a másik oldalon is".