Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Hiller állami iskolákat szervezne

2009.02.23. 08:06 Módosítva: 2009.02.23. 09:43
Egységes tantervvel dolgozó állami iskolákat szervezne 2010-től az oktatási kormányzat; az állami iskolák egységes tanterv alapján tanítanának, azonos oktatási minőséget garantálnának, amit az alapnormatíván fölül "kiegészítő normatíva" segítségével biztosítana az állam - mondta Hiller István oktatási miniszter a Népszavának adott interjújában.

Az önkormányzati és a közoktatási törvény bevezetése óta eltelt bő két évtized tapasztalatai alapján azt javasoljuk, hogy Magyarországon ismét iktassuk be az iskolafenntartók sorába az államot, mondta az interjúban Hiller István. Ahogy Magyarországon jelenleg önkormányzatok, egyházak, alapítványok, egyesületek, magánszemélyek lehetnek iskolafenntartók, úgy az állam is az iskolafenntartók sorába léphetne. Jogszabály egyébként ezt ma sem zárja ki - hangsúlyozta.

Hiller szerint Magyarországon azért van szükség állami fenntartású iskolákra, hogy a közoktatásban csökkenjenek az esélykülönbségek. Az oktatás az ország állami iskoláiban egységes tanrend, egységes tananyag alapján történne.

Az állami iskolák nem rendeletileg, hanem tárgyalások útján, fenntartócsere révén jönnének létre. Az állami iskolák létrejötte semmilyen módon nem befolyásolja a jelenlegi iskolafenntartók belső működését - tette hozzá a miniszter.