Nem oszlatta fel magát a Parlament

2009.02.23. 19:07 Módosítva: 2009.02.23. 19:19
A hétfői parlamenti ülésen két olyan indítvány is napirendre került, amely az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezte, este végül mindkettőt elutasították. Az SZDSZ egy kivétellel nemmel szavazott a Fidesz-KDNP határozati javaslatára és a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által elindított országos népi kezdeményezésére.

A képviselők egy percen belül kétszer szavaztak, és különös módon nem ugyanaz az eredmény született. A Fidesz indítványát a képviselők 204 nem, 170 igen és egy tartózkodás mellett utasították el, a népi kezdeményezést 205 nemmel és 170 igennel, tartózkodás nélkül.

Ősszel már volt ilyen, de az MDF egy próbaindítványa simán elbukott a szocialista és a liberális frakció valamint néhány független képviselő ellenállásán.

Az első szavazásnál a független Császár Antal tartózkodott, a másodiknál nemmel szavazott. Az SZDSZ-es Gulyás József jelen volt mindkét szavazásnál, de nem szavazott, csakúgy, mint az MDF-es Lengyel Zoltán.

Az SZDSZ-frakció csak hétfőn délelőtt döntött arról, hogy megszavazza-e az önfeloszlatást. Horn Gábor és Kóka János vasárnap ugyan tényként kezelte, hogy az ország érdekére hivatkozva a frakció nemmel fog szavazni, de a pártelnök Fodor Gábor, és támogatói ezt a kérdést egyáltalán nem látták ilyen egyértelműnek. Végül Kókáék álláspontja győzött.

A Kossuth téren délután pár száz ember gyűlt össze magyar- és árpádsávos zászlókkal, a rendőrök őket kiszorították a tér egy részéről, különösebb atrocitás nem történt.

Parlamenti tudósításunkat percről percre itt olvashatja>>>