Átalakítják a gyógyszerellátás rendszerét

2009.02.24. 17:01
A gazdasági válság elérte az egészségügyet is, emiatt megszüntetnék a teljesítményvolumen-korlátot és átalakítanák az a gyógyszerellátás jelenlegi rendszerét. Az átalakítások mérlege 30 milliárd forint megtakarítás, miközben a lakosság terhei az infláció alatti mértékben, 2-2,5 százalékkal fognak emelkedni.

Az átalakítás egyszerre fogja érinteni a gyógyszerellátás, valamint a gyógyító- és megelőző ellátás rendszerét - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter. Szerinte akár 30 százalékot is lehetne spórolni, ha az ugyanolyan gyógyhatású termékek közül az olcsóbbat vásárolnák meg.

A miniszter elmondta: eddig nem támogatott, de az átlagnál alacsonyabb árú gyógyszereket vonnának be a támogatotti körbe.

A tárca a fekvőbeteg-ellátás helyett a járóbeteg-ellátásra koncentrál a jövőben. A jogszabályok módosításával akár a harmadára is csökkenhet az orvos-beteg találkozók száma. Ez azt jelenti, hogy az orvosi szolgáltatások indokolatlan igénybevételét és az orvosok adminisztrációs terheit is csökkentenék.

A tárca további 3 milliárd forint megtakarítást tervez. Ezeket elsősorban a nem feltétlenül szükséges beruházások elhalasztásával teremtik elő, ám a népegészségügyi, megelőző szűrővizsgálatokra szánt források nem csökkennek.

A Fidesz közleménye szerint az egészségügyi miniszter beismerte, hogy a kormány károkat okozott a betegeknek a teljesítményvolumen-korlát alkalmazásával. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője úgy fogalmaz: Székely Tamás azt is bejelentette, hogy a jövőben is a betegeket fogják büntetni és tovább növelik az emberek terheit.