Bokros vezetheti az MDF EP-listáját

2009.02.24. 21:02 Módosítva: 2009.02.25. 09:27
A párt elnöksége döntött, de egyelőre nem tudni, hogy a jelölt elfogadja-e a felkérést. Dávid Ibolya szerint Bokrosnál jobban senki nem ért a válságkezeléshez.

Bokros Lajos volt pénzügyminisztert, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanárát kéri fel az MDF elnöksége arra, hogy legyen az európai parlamenti (EP) választásokon a párt listavezetője - közölte az MDF.

"Bokros Lajosnál jobban senki nem ért a pénzügyi gazdasági válság kezeléséhez" - írja indoklásában Dávid Ibolya pártelnök, majd hozzáteszi: nincs más út, csak az, ha az ország problémáit ismerő és megoldani kívánó racionális emberek összefognak.

Egyelőre nem tudni, hogy a volt pénzügyminiszter elfogadja-e a felkérést.

Információi szerint az Index cikkét követően váratlanul tűzte az elnökség napirendjére az EP-lista ügyét Dávid Ibolya. A kapkodást jelzi, hogy az ülésről egy külföldi konferencia miatt előre bejelentett módon távol maradt a döntés egyik érinetettje, Olajos Péter, és hiányzott Hock Zoltán is.

Az MDF képviselői egy éve, 2008 januárjában találkozhattak először Bokrossal, igaz akkor állítólag csak Európa és a világ különböző adózási rendszereiről beszélt. A frakció számára tartott „egyetemi szintű előadás" után Dávid Ibolya azt mondta, hogy szerinte szükséges olyan szakértőkkel is konzultálni, akinek a világképe nem feltétlenül egyezik az MDF hivatalos álláspontjával.

A közgazdász azonban a párt szóvivője három hete már kifejezetten példaadóként emlegette. Kerék-Bárczy Szabolcs egy tévéinterjúban azt nyilatkozta, hogy a párt számára Bokros Lajos megközelítése a példaadó, miután nemrég megjelent tanulmányában azt javasolta, hogy mind az öt nagy reformterülethez egyszerre nyúljanak hozzá. „Ezt az elvet alkalmazza az MDF is."

Több vargabetű után januárban még arról lehetett hallani, hogy az MDF tavaszi kampányában Olajos Péter az MDF EP képviselője játssza a főszerepet, aki az MDF belső harcai során is lojális maradt Dávid Ibolyához, a jelek szerint azonban a pártelnök mást szeretne látni a lista élén.