640 millióért venne használt buszokat a BKV

2009.02.25. 07:11 Módosítva: 2009.02.25. 07:47
A 32 belgiumi csuklós busz 300 ezer kilométert futott, a BKV mellőzné a versenyeztetést.

Egy belga cégtől venne 32 használt, csuklós buszt a BKV. A közlekedési vállalat csak e céggel tárgyalna a sürgősen kiírandó tenderen.

A 300 ezer kilométert futott buszok darabja húszmillió forintba kerül, a BKV szerint a rendkívül kedvező ajánlat csak egy hónapig él. A BKV mindezt a belga cég honlapjára hivatkozva állítja, holott ott erről szó sincs. A kedvező, rövid ideig élő ajánlat a gyorsított tendereztetés feltétele.

A közlekedési vállalat hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást írna ki a buszbeszerzésre, ami azt jelenti, hogy a tenderre csak a belga Van Hool Társaságot hívnák meg - tette hozzá. A BKV saját piackutatása szerint a Van Hool buszai mintegy feleannyiba kerülnek, mint a hasonló futásteljesítményű Volvo és Mercedes buszok.

A közlekedési vállalat szerint a belga ajánlat azért is különösen kedvező, mert a vételár az alkatrész-utánpótlást, a sofőrök és a karbantartók betanítását is tartalmazza, holott ezeket a szolgáltatásokat általában csak új buszok vásárlásakor nyújtják.