Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

640 millióért venne használt buszokat a BKV

2009.02.25. 07:11 Módosítva: 2009-02-25 07:47:25
A 32 belgiumi csuklós busz 300 ezer kilométert futott, a BKV mellőzné a versenyeztetést.

Egy belga cégtől venne 32 használt, csuklós buszt a BKV. A közlekedési vállalat csak e céggel tárgyalna a sürgősen kiírandó tenderen.

A 300 ezer kilométert futott buszok darabja húszmillió forintba kerül, a BKV szerint a rendkívül kedvező ajánlat csak egy hónapig él. A BKV mindezt a belga cég honlapjára hivatkozva állítja, holott ott erről szó sincs. A kedvező, rövid ideig élő ajánlat a gyorsított tendereztetés feltétele.

A közlekedési vállalat hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást írna ki a buszbeszerzésre, ami azt jelenti, hogy a tenderre csak a belga Van Hool Társaságot hívnák meg - tette hozzá. A BKV saját piackutatása szerint a Van Hool buszai mintegy feleannyiba kerülnek, mint a hasonló futásteljesítményű Volvo és Mercedes buszok.

A közlekedési vállalat szerint a belga ajánlat azért is különösen kedvező, mert a vételár az alkatrész-utánpótlást, a sofőrök és a karbantartók betanítását is tartalmazza, holott ezeket a szolgáltatásokat általában csak új buszok vásárlásakor nyújtják.