Dávid nagyon jó ötletnek tartja Bokrost

2009.02.25. 16:42 Módosítva: 2009.02.25. 17:43
Bokros Lajos nélkül jelentette be Dávid Ibolya, hogy az MDF felkéri a párt EP listájának vezetésére. Bokros Ukrajnában van, Dávid viszont jó ötletnek tartja a közgazdász beszervezését, akinek a hétvégére már be is terveztek egy előadást a pártvezetőség számára.

Az MDF elnöksége kedden döntött arról, hogy Bokros Lajosvolt pénzügyminisztert kérik fel, legyen az európai parlamenti (EP) választásokon a párt listavezetője. A döntés okaként az MDF elnöke azt mondta:válságkezelésre szorul Magyarország és az Európai Unió is, a válságkezelésbenpedig vitathatatlan tapasztalata van Bokros Lajosnak, ezért megtiszteltetéslenne az MDF számára, ha Bokros Lajos személyes szerepet vállalna a normális Magyarország megteremtésében.

Törvényszerű volt az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása, hiszen ők azok a gondolkodók, akik elkötelezettek abban,hogy programokkal, gyors intézkedéssel, válságkezeléssel lehet ma leginkább szolgálni Magyarországot - jelentette ki Dávid Ibolya.

Bokros Lajos jelenleg Ukrajnában van, valószínű, hogy a hétvégén hazaérkezik, tájékozódik, találkozik velem, és azután majd nyilatkozik - közölte. Hangsúlyozta azt is: az elnökség nagy többséggel döntött Bokros Lajosjelölése mellett.

Arra a kérdésre, hogy a konzervatív politikával hogyan egyeztethető össze a szocialista Horn-kormány pénzügyminiszterének jelölése, Dávid Ibolya azt felelte: "az MDF számára az a fontos, hogy olyan megoldásokat találjunk, ami az ország számára előnyökkel jár".

Bokros Lajos nem volt MSZP-tag minisztersége ideje alatt sem, és most sem az. Egy kormányban azt vállalta, hogy egy nehéz időszakban a gazdaságélénkítéshez szükséges feltételeket megtalálja. Emellett szükség van a volt pénzügyminiszter nemzetközi kapcsolataira, tapasztalatára.

Arra a felvetésre, hogy Katona Kálmán a Magyar Rádió Krónika című szerdai műsorában nemtetszését fejezte ki a jelöléssel kapcsolatban, úgy fogalmazott: biztos, hogy lesznek személyek, akik ellentmondásosan nyilatkoznak ebben a helyzetben, de ez a hír nem úgy és nem akkor került ki a nyilvánosság elé, ahogy ezt tervezték. Katona Kálmán nem tagja az elnökségnek, vele nem beszélt a jelölésről. Az MDF-ben mindig van egy kisebbség, akinek a véleménye nem egyezik a többség véleményével. Egy-két hét, és teljesen elsimítódik ez a probléma is.

Katona Kálmán egyebek között azt mondta, szerinte "valami megbomlott az elnök asszonyban. Annyira képtelen az ötlet, hogy azt gondoltam, ezt biztos álmodom".

A pártelnök megemlítette, hogy Olajos Péter, az MDF jelenlegi EP-képviselője kedden nem vett részt az elnökségi ülésen, mert jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik. Ha hazaérkezik, vele is megbeszélik ezt a kérdést.