Egyre többen fegyverkeznének

2009.02.25. 13:56 Módosítva: 2009.02.25. 14:53
Erősen megnőtt az érdeklődés az önvédelmi fegyverek iránt, és az ország egyes régióiban vásárolni is kezdték az olcsó gázpisztolyokat. A fegyverboltosok szerint az emberek a közbiztonság hirtelen romlását okolják.

A fegyverboltosok többsége szerint érezhető, hogy országszerte megélénkült az érdeklődés az engedély nélkül tartható riasztópisztolyok iránt. A drága, 30-50 ezer forintos fegyverek azonban továbbra sem fogynak jobban, csupán a „gagyi" gázpisztolyok forgalma növekedett sok helyen.

A Somogyi Hírlap ugrásszerű növekedésről számolt be. A somogyi vásárlók is a gázpisztolyokat keresik. A lap szerint az egyik kaposvári fegyverbolt alkalmazottja azt állította, hogy az utóbbi két hétben - nyílván a veszprémi gyilkossággal is összefüggésben - naponta 6-8 gázriasztófegyvert adnak el a korábbi átlagosan napi 2 helyett.

Az Index megkeresett több vidéki és budapesti fegyverboltot. A kereskedők nagy része úgy vélekedett, hogy kiugró keresletnövekedésről még nem lehet beszélni. Az utóbbi hetekben, hónapokban jelentősen emelkedett azonban az önvédelmi fegyver beszerzését fontolgatók száma. Szinte az összes boltban azt mondták, hogy a korábbi időszakokhoz képest duplája-triplája a vásárlás feltételeiről és az árakról érdeklődő telefonhívások száma.

Az egyik Bács-Kiskun megyei kisváros boltosa szerint az érdeklődők többsége azt sem tudja, milyen előírásokat kell figyelembe venni a gázpisztoly beszerzésekor. A telefonálok általában nincsenek tisztában azzal, hogy csak otthon lehet korlátozás nélkül tartani riasztópisztolyt, az autóban vagy közterületen hordozott fegyverhez továbbra is engedély szükséges.

Veszprémben egy minőségi fegyvereket forgalmazó boltban elmondták, hogy az érdeklődők többsége meggondolja magát, vagy máshova fordul, amikor kiderül, hogy az üzlet csak drága, minőségi fegyverekkel foglalkozik, ezért az eladások száma lényegében nem emelkedett a Cozma-gyilkosság után sem, pedig az érdeklődök jó része hivatkozott a városban történt elhíresült bűntényre. A kereskedő szerint lehet, hogy az olcsó pisztolyokból többet el tudnának sózni, de a gyenge minőség és a későbbi várható reklamációk miatt nem éri meg leadni a színvonalból.

Az egyik fővárosi boltos azt közölte, hogy az üzletükben főként a közép- és az idősebb korosztály jelent meg új vásárlórétegként. A vevők többnyire arról panaszkodnak, hogy gyorsan romlik az országban a közbiztonság,ezért próbálnak tenni valamit.

Egy miskolci fegyverboltban szintén a közbiztonság romlása eredményezett forgalomnövekedést, de a tulajdonos szerint ott már lassan egy éve megváltozott a trend, most napi 3 eladásnál és 20 érdeklődésénél tartanak. Miskolcon ugyanis elsősorban a helyi bűnesetek, rablások, lopások miatt fegyverkeznek az emberek.