Zuschlag kampányadatokat is eltüntetett

2009.02.25. 10:31 Módosítva: 2009.02.25. 12:30
"Nem teljesen legálisan tartott információk" voltak a számítógépén, ezért elvitette azt a pártirodából. A kiskunhalasi MSZP-szervezet működtetése és a kampány sokkal több pénzbe került, mint ahogyan a könyvelésben feltüntették.

Eltüntetett dokumentumokról, így többek között mintegy ötezer 2002-es kopogtatócédula másolatáról és üres ajánlószelvényekről is beszélt szerdán délelőtt Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Zuschlag János elismerte, hogy amikor az ellene és társaival szemben folyó nyomozás "élesebbé vált", megkérte az informatikusokat, vigyék el a Köztársaság téri irodájában található számítógépét. Állítása szerint azonban ezen nem voltak az ügy szempontjából fontos adatok, csak olyan "pártos" információk, melyeket nem akart, hogy a nyomozóhatóság megtekintsen.

A kiskunhalasi MSZP-irodán található számítógépen sem voltak az üggyel kapcsolatos dokumentumok, csak olyan, például kampány-költségvetéssel kapcsolatos adatok, "nem teljesen legálisan tartott információk", melyeket - mint mondta - nem lett volna szerencsés, ha megismernek a hatóságok.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére, hogy a nyomozás elindítása után miért volt szükség az írásos vallomások beszerzésére, egyeztetésekre az ügyben érintettekkel, Zuschlag János azt válaszolta, arra törekedett, hogy "megússza", ne érjenek el hozzá a hatóságok.

A rutinellenőrzésként indult ügyészségi vizsgálat kezdetén senki sem értette, miről van szó, fel sem merült, hogy esetleg büntetőjogi vetülete is lehet a történteknek. Az ügyészség azt vizsgálta, hogy az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány jogszerűen használta-e a Kincstári Vagyonigazgatóságtól kapott irodáját, és ezt rendben is találta - mondta a vádlott, aki úgy látja, az ellenőrzés során bekért dokumentumok egy része vált gyanússá a nyomozóhatóságnak.

Beszámolt arról is, hogy a hatóságok által meghallgatott személyek többsége - mivel aktívan nem vettek részt az egyesületek tevékenységében, alapvető tényekről nem tudtak - elfogadták az állításait, például azt, hogy a szabálytalanságokat az időközben elhunyt Kisbaranyi László követte el.

Zuschlag János azt állította, azon kívül, hogy megkérte Lados Istvánt, "utazzon el egy kis időre", mással nem akadályozta a nyomozást. A másodrendű vádlott hét és fél hónapig bujkált Erdélyben.

Zsebbe ment az adományok nagy része

Zuschlag arról is beszámolt, hogy a kiskunhalasi MSZP-szervezet valós működtetése öt-hétszeresébe, a kampány tízszeresébe került a hivatalos könyvelésben rögzítetteknek.

Azt mondta, ahogy a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozása nem megoldott Magyarországon, úgy a pártszervezetek működése sincs megfelelően szabályozva.

A kiskunhalasi szocialista szervezet havi működését, a programokat, az irodavezető bérét a közterhekkel együtt 100 ezer forint központi apanázsból kellett megoldani. A 2002-es és 2006-os országgyűlési választási kampányokra hivatalosan 500 ezer forintot fordíthatott volna a helyi szervezet - közölte Zuschlag.

A valós költségek fedezetét részben a hivatalosan befolyó adományok és tagdíjak jelenthették volna. Mivel a párthoz érkező adományokról elvileg be kellene számolni a Magyar Közlönyben, ezért ezek nagy része "zsebbe megy" - fogalmazott a vádlott.

Egy országgyűlési kampány Kiskunhalason mintegy 5 millió forintot emésztett föl, a helyi szervezet havi kiadása pedig 500-700 ezer forintot jelentett. Ez nem jelentett ekkora készpénzkiadást, a párt kapott "természetbeni" támogatást is, de az is előfordult, hogy egyes embereket "sportállásban" foglalkoztattak. Katus Ferenc harmadrendű vádlottnak egy ideig a kiskunhalasi baromfifeldolgozó, illetve a Bácsalmási Agráripari Rt. volt névleg a munkáltatója, előbbinél a vezérigazgató tanácsadójaként kapott fizetést.

A kiskunhalasi MSZP-szervezet működése 2005-2006-ban, az országgyűlési és az önkormányzati kampányt is beleértve, 20-25 millió forintba került. A Nemzeti Civil Alapprogramtól a civil szervezetekhez befolyt összegekből 2005-ben 5 millió, 2006-ban pedig 3,2 millió forintot fordítottak a kiskunhalasi MSZP szervezet működésére.

Katus ideges lett, miután kiokosították

Zuschlag János közölte, 2006 végére kiderült, hogy kétmillió forint nem hivatalos formában került a kiskunhalasi MSZP könyvelésébe. Mivel a pénz legalizálása nagyon sokba - legalább az összeg háromszorosába - került volna, úgy döntöttek, eltüntetik a kétmillió forintot. Katus Ferencet azonban valaki "kiokosította", hogy ez hivatalosan sikkasztásnak minősül, a harmadrendű vádlott "nagyon ideges lett" - mondta Zuschlag.

A vádlott beszélt arról is, hogy "teljesítményértékelési rendszert" működtetett az irányítása alá tartozó párttisztségviselőkkel kapcsolatban. Az érintettekkel mindig éreztette, a felügyelő-bizottsági posztokat vagy képviselői tisztségeket nem személyük, hanem a pártért végzett munka miatt kapták.

Zuschlag Jánost - aki 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van - különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.