Gyurcsány: A mi korunk szegényei a cigányok

2009.02.26. 21:06
Gyurcsány Ferenc egy miskolci fórumon arról beszélt, hogy a szegény emberek könnyen a bűn fogságába kerülnek, Magyarországon pedig a legszegényebbek között a legtöbben romák. Bár az emberek türelmetlenek, a felelősség mindkét közösségé, nem a cigányok problémája, vélekedett a kormányfő.

A nagyon szegény ember könnyebben a bűn fogságába kerül; minden kornak megvannak a maga szegényei, a mi korunk szegényei a cigányok, fogalmazott Gyurcsány Ferenc egy csütörtöki miskolci fórumon.

A miniszterelnök azt mondta, a szegény emberek bűnözése egy másfajta bűnözés, nem mérhető össze a középosztály, vagy a felső osztály bűnözésével.

A legszegényebbek között a legtöbben romák, akik magyar emberek, hangsúlyozta. Kifejtette, nagyfokú türelmetlenség van az emberek körében, ezt a cigányok problémájának fogalmazzák meg, a felelősség viszont mindkét közösségé.

A miniszterelnök szerint a Fidesz ebben az ügyben képmutató. "Ha arról értekezik egy pártnak az elnöke, hogy mostanában jelentősen megszaporodott azoknak a bűncselekményeknek a száma, amelyeket romák követtek el, és erről egyetlen statisztika sem áll rendelkezésre, akkor ez nem más, mint szimpla hatalom utáni sóvárgás."

Valamilyen módon a bűnnel azonosította a romákat, "ez galád, tisztességtelen magatartás, szemforgató magatartás", tette hozzá. Nem elég csak a bűnnel keménynek lenni, hanem keménynek kell lenni a bűn okaival szemben is, hangsúlyozta a kormányfő.