Olajos Guyanában hallott először Bokrosról

2009.02.26. 12:07 Módosítva: 2009.02.26. 15:45
Az MDF alelnöke Amerikából küldött tiltakozó levelet a párt Bokros Lajos EP-listavezetői felkérése ellen. Olajos Péter, a Fórum jelenlegi brüsszeli képviselője szerint a háta mögött döntöttek az ügyben.

Az MDF elnöke szerint zseniális húzás volt Bokros Lajos EP-listavezetői felkérése, mégis egyre többen jelentik be nyíltan is nem tetszésüket. Katona Kálmán szerdán képtelen ötletnek nevezte Dávid Ibolya húzását, sőt azt állította, hogy valami megbomolhatott az elnökben.

Csütörtökön a párt alelnöke, Olajos Péter nyílt levélben jelentette be, hogy az által nagyra becsült, de konzervatívnak nem nevezhető közgazdász jelöléséről vele senki nem egyeztetett. A korábban a listavezetői hely esélyeseként számon tartott Olajos szerint „a háta mögött, a megkérdezése és mindennemű kommunikáció nélkül döntöttek egy olyan ügyben, amely alapvetően kérdőjelezi meg az MDF identitását".

A párt jelenlegi EP-képviselője előre bejelentett dél-amerikai konferenciaúton volt, amikor Bokros esetleges jelöléséről megjelent az első híradás az Indexen. Az MDF elnöksége Dávid Ibolya javaslatára még aznap döntött a felkérésről. A gyorsított ügymenet miatt azonban elmaradt számos egyeztetés, és a hír nagy megrökönyödést váltott ki a párt számos vezetőjében és szervezetében.

Dávid Ibolya azóta megjelent interjúiban természetesnek nevezte, hogy az MDF-ben vannak viták, és Bokros felkérését is a megvitatható ügyek közé sorolta. A pártelnöknek nehéz dolga lesz azonban az országos választmányon, mert sokan jelezték, hogy Bokrosért nem fognak fáradozni az uniós választás kampányában.

Bokros egyébként szintén külföldön, Ukrajnában tartózkodott az elnökségi döntés idején, és kedd óta nem reagált a történtekre. Úgy tudjuk, vannak akik még az első megnyilatkozás előtt igyekeznek lebeszélni a jelölés vállalásáról. Különösen az SZDSZ környékén tartanák rossznak, ha a közgazdász belemenne az MDF-et belülről megosztó kalandba, mert az első elemzések szerint indulásával leginkább a liberális párttól tudna elszipkázni szavazatokat