Kuncze ciánozott, majd elnézést kért

2009.02.27. 12:44 Módosítva: 2009.02.27. 13:14
Elnézést kért a Klubrádióban csütörtökön elhangzott mondataiért Kuncze Gábor szabad demokrata képviselő, az SZDSZ volt elnöke pénteken.

"Vannak rossz mondatok. Tegnap a Klubrádió adásában egy rossz mondatot mondtam. Elnézést kérek mindazoktól, akiket ez felháborított" - olvasható a képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kuncze Gábor a Klubrádió műsorában azt mondta: "(...) nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon. Ami természetesen nem megoldás".

A politikus közleményében az írta, hogy "Vannak félremagyarázható mondatok. Tegnapi mondatom nem csak rossz volt, hanem félremagyarázható is. Elnézést kérek mindazoktól, akik az utólagos félremagyarázás kapcsán találkoztak ezzel a mondattal és felháborodtak".

A rádióadásban a szabad demokrata politikus beszélgetőpartnere Dessewffy Tibor szociológussal, a Demos Alapítvány elnöke volt. Ezzel kapcsolatban Kuncze Gábor azt írta: Dessewffy Tibor a műsor szünetében jelezte, hogy nem fogalmazott helyesen. "A felelősség kizárólag az enyém" - írta Kuncze Gábor.

Az elhangzottak miatt a Fidesz úgy döntött, hogy politikusai nem nyilatkoznak a Klubrádióban, attól nem fogadnak el meghívást, amíg Kuncze Gábor a rádiónál műsort vezet, és amíg a médium bocsánatot nem kér a politikus által elmondottakért. Ezt Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója jelentette be pénteken.

A Klubrádió is elnézést kért a liberális politikus csütörtöki műsorában elhangzott mondatért. Bocskay Zsolt főszerkesztő a Független Hírügynökségnek pénteken azt mondta: úgy ítélték meg, hogy Kuncze Gábor szóhasználata valóban félreérthető volt. Ha valaki ugyanakkor nemcsak a kiragadott mondatot figyelte, hanem a teljes beszélgetést, akkor világosan láthatta, hogy a műsorvezető senkit sem akart megbántani - tette hozzá.

Bocskay Zsolt elmondta még, hogy péntek délután Kuncze Gábor közösen elemzi a történteket Bolgár Györggyel a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Az adás készítői megpróbálják felvenni a kapcsolatot Répássy Róbert fideszes politikussal, és ha vállalja, bekapcsolják az adásba, hogy ő is elmondhassa álláspontját. Emellett a rádió munkatársai ezután is megkérdezik illetve meghallgatják a Fidesz politikusainak véleményét minden érintett ügyben.