Gyurcsány: A Fidesz butít, az MSZP bátorít

2009.02.28. 13:16
Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesznek ugyan van egy stabil támogatói bázisa, de program nélkül nem fog tudni választásokat nyerni. A miniszterelnök azt mondta, hogy a válság hatásai és a politikai-társadalmi destabilizáció okozzák azt, ami a ma a cigánysággal történik, utóbbi, akárcsak a Jobbik erősödése, a Fidesz történelmi bűne.

Az MSZP-nek két irányban kell egyszerre kompromisszumot teremtenie: egyrészt a szakmai, politikai többség eléréséhez nyitnia kell az MDF és az SZDSZ, illetve a Reformszövetség felé, például az állami kiadások további lefaragásával, másrészt kompromisszumot kell teremtenie a munkavállalókkal, a szakszervezetekkel, mondta Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak adott interjújában.

A miniszterelnök a 2010-es országgyűlési választások eredményét latolgatva úgy fogalmazott, a Fideszt a választók nagyjából 30 százaléka támogatja, változás abban van, hogy az MSZP, az MDF és az SZDSZ által képviselt progresszív demokratikus politika követői elbizonytalanodtak. De az idő nekünk dolgozik, én ebben megingathatatlan hiszek, jelentette ki.

Választási programot hiányolt

A miniszterelnök azt mondta, lehet, hogy a Fidesz azt hiszi, meg lehet nyerni a választásokat program nélkül, és majd utána jön a feketeleves, de ő a helyükben nem inna előre a medve bőrére. "A politikai küzdelem most elsősorban arról szól, hogy az aktív többség felismeri-e, hogy az országnak mély változásokra van szüksége. A Fidesz butít, mi bátorítunk. Egy év múlva eldől, hogy ki volt a sikeresebb" - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a programadás mellett az is a dolguk, hogy leleplezzék azt a politikai szélhámosságot, amit a Fidesz művel, a választók tudatos megtévesztését. "Rezet árulnak, aranyáron. A rendszerváltozás óta eltelt időszak legveszélyesebb politikai szélhámosa Orbán Viktor, mert valóságos, reális alternatívának mutatja be a semmit" - fogalmazott.

Történelmi bűn

Arra a kérdésre, hogy a válság következménye-e, ami ma a cigánysággal történik, azt válaszolta, az egyik gyökere bizonyosan köthető a válsághoz. A másik gyökere tudatos politikai-társadalmi destabilizációból származik. Ez utóbbi a Fidesz lelkén szárad, közölte.

Az emberek 2006 óta folyamatosan azt hallják, hogy "hazafias cselekedet rombolni az utcákat, a normákat be nem tartani, az indulatot utcára vinni, kordont bontani, ledönteni a jog tekintélyét, kikiáltani hazafiaknak a középületek gyújtogatóit, a Jobbik megalakulását szívderítő, lelkesítő eseménynek tekinteni, Árpád-sávos zászlóval menetelni". Ennek következményei ma már beláthatatlanok, és mindezt a Fidesz hozta az országra, ez a Fidesz történelmi bűne, jelentette ki az interjúban a szocialista pártelnök.

Ugyanakkor - tette hozzá - kétségtelen, hogy amikor az alsó-középosztály az egzisztenciájában és biztonságában fenyegetve érzi magát, ebben térségben hagyományosan elindul egyfajta bűnbakképzés, amely mögött szociális előítélet áll, amelynek tárgya mindig a legelesettebb, a legszegényebb ember, köztük pedig nagyon sok a cigány ember, család. Hangsúlyozta, megrázó, mennyire erőteljes ma az előítéletesség.

"Nem az a különbség a pártok tagságában, hogy hány előítéletes ember van, hanem az, hogy a párt vezetése rájátszik és kiszolgálja-e ezt, vagy sem. Nem az a különbség a Fidesz és az MSZP között, hogy nincsenek mindkét pártban olyan emberek, akik szerint van cigánybűnözés. A különbség az, hogy a párt vezetése magáévá teszi-e ezt a gondolatot vagy sem, és arról elmélkedik-e, hogy nincs cigánybűnözés, de a cigány bűnözők száma növekszik, amint azt Orbán Viktor tette, vagy ezt a kérdésfelvetést felháborítónak tartja, mint mi. Hogy a küzdelmünk néha a saját pártunkban is ugyanolyan szélmalomharc, mint az ország egészében? Hát persze" - mondta a kormányfő.

Párhuzam a válság és rendszerváltozás között

Gyurcsány Ferenc álláspontja szerint a világgazdasági válság utáni átalakulás mélysége nagyjából hasonló lesz a rendszerváltozáséhoz. "Ez egy csendes, társadalmi-gazdaságpolitikai forradalom. Most minden változik: erősebb és hatékonyabb állam, szabályozottabb és ellenőrzöttebb piacok, egyéni mellett erős kollektív jogvédelem kerül előtérbe. A liberális forgatókönyvet kommunális alternatíva váltja fel. Ez a szociáldemokrata, a konzervatív és a liberális hagyományok új ötvözete lesz, meghatározó baloldali karakterrel" - összegezte.

A miniszterelnök nem tartja kizártnak, hogy kompromisszumot találjanak a munkavállalókkal, akik bizonyos kedvezményeket meg szeretnének őrizni.

Nem tervezi a lemondást

Arra a kérdésre, el tud-e képzelni olyan helyzetet, hogy lemondjon, azt válaszolta, neki az az egy dolga van most, hogy határozott kézzel kivezesse az országot a válságból, még elfogadható szociális áron. Minden más másodlagossá vált, közölte.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, neki addig szabad és lehet kormányoznia, amíg kormány programjának a végrehajtására reális lehetőség van, de szerinte ennek meglesz a többsége. "Számomra az lenne a kihívás, ha a Fidesz nálam erősebb, bátrabb programot képviselne. Akkor kellene megfontolnom, akár a lemondást is. De nincs programjuk. Azt a hazugságot próbálják eladni, hogy lehet úgy változtatni az ország helyzetén, hogy nem csinálunk semmit. A két kisebbik ellenzéki párt nehéz helyzetben van, mert a saját politikájához, mentalitásához most lényegesen közelebb áll a kormánypárt, mint a Fidesz" - tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök megismételte, hogy dermesztőek a Reformszövetség javaslatai, mert szembefordítana az országgal 3 millió nyugdíjast, 2 millió gyerek családját, 200 ezer gyesen lévő édesanyát és 30-40 ezer családot, amely egyébként egy-egy évben igénybe veszi a kedvezményt lakásépítéshez vagy vásárláshoz.

Megoldásra vár a törlesztések kérdése

Gyurcsány Ferenc megszólalt az Info rádió Aréna című műsorában is. A miniszterelnök azt mondta, a bankoknak egységes és elfogadható gyakorlatot kellene alkalmazniuk a lakáshitelek törlesztésével elmaradók esetében. Gyurcsány Ferenc két héten belül várja a bankfelügyelettől és a pénzügyminisztertől egy ezzel összefüggő javaslat kidolgozását. A kormányfő úgy fogalmazott, világossá kell tenni a pénzintézetek számára, hogy teljesíteniük kell a hitelezéssel összefüggésben vállalt kötelezettségeiket. A kormányfő az ügyfelek szempontjából gyakran hátrányos eljárásra példaként említette a szerződések egyoldalú módosítását.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője reagált a miniszterelnök szavaira. „Minél nagyobb bajba kerül Gyurcsány Ferenc, annál szánalmasabb ámokfutásba kezd. Rajta és kormányán túllépett már az idő és a körülmények. Gyurcsány Ferencet már senki nem veszi komolyan sem idehaza, sem külföldön" - fogalmazott.