Nőuralom az MSZP EP-listáján

2009.02.28. 13:32 Módosítva: 2009.02.28. 15:49
A papírformát hozta az EP-listát az elnökség ajánlására elfogadó választmány: a lista élén Göncz Kinga, Herczog Edit és Gurmai Zita áll. Az elnökség által tegnap este szentesített listába többek között Budapest próbált belekavarni, hogy Kökény Mihályt a nyolcadik helyről a negyedikre emelje, de ehhez kevésnek bizonyult a főváros.

Az MSZP választmánya is rábólintott az EP-listára, így immár végleges a névsor, amit három hölgy, Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita vezet. (Így Göncz lemond március elsejével, a kormányfő április 20.-án jelöl új embert a külügyi tárca élére.) „A delegáció egy erős nemzeti képviseletet akar produkálni Brüsszelben, ami jóval több, mint egyfajta nemzeti lobbi helyszíne" - mondta Gyurcsány Ferenc a választmány ülése után. Így nem is azért mennek oda, magyarázta a miniszterelnök, hogy onnan folytassák a magyar vitákat, mert Brüsszel nem lehet belpolitikai bunkósbot.

Így az MSZP arra kéri delegáltjait, hangsúlyozta a miniszterelnök, hogy támadásra soha ne válaszoljanak támadással, kizárólag azon fáradozzanak, miképp lesz erősebb a magyar gazdaság és társadalom, és miképpen valósítható meg egy minél inkább szociális Európa, ahol nem választja el mély és széles szakadék egymástól az embereket.

A lista így azonosra sikeredett azzal, amit tegnap az MSZP elnöksége elfogadott. Bár akkor Budapest erősen elégedetlenkedett, és ma Kökény Mihályért (akit az MSZP szűk vezérkara szerdai ülésen még a hatodik helyre sorolt, ám a tegnapi elnökségi ülés lebuktatta a nyolcadik helyre) lobbizott a választmányon.

A főváros célja az volt, hogy rábírja a választmányt: Kökény hadd cseréljen a negyedik helyet elfoglaló Tabajdi Csabával, a szocialista EP-delegáció jelenlegi vezetőjével. Ám a választmány szívének nem volt kedves az ötlet,és legföljebb 20-an szavaztak Tabajdi és Kökény megpörgetésére. (Megjegyzendő: a választmányban mintegy 35 fővárosi delegált üldögél.) A lista nyolcadik helye az MSZP népszerűségét tekintve jelenleg nem számít befutó helynek.

Még arról folyt némi purparlé, hogy az ifjúsági kvótát, hiába szorították ki a nagyok, csak be kellene emelni az első öt befutó helyre, de a javaslat nem kapott többséget. Aztán még egy ifjúsági kört futottak a küldöttek, a kérdés az volt, hogy a hetedik helyre illesztett Cserei Gyulát kicseréljék a kilencedik helyet magáénak tudó Harangozó Gáborral. Ebben a kérdésben két szavazattal az igenek kerültek többségbe, ám Harangozó végül mégsem ugorhatott, ugyanis a tartózkodásk miatt nem lett meg a jelenlevő választmányi tagok felének a támogatása, így hiába gyűjtött több voksot.

Így a névsor a következő: Göncz Kinga, Herczog Edit, Gurmai Zita, Tabajdi Csaba, Hegyi Gyula, Fazakas Szabolcs, Cserei Gyula, Kökény Mihály, Harangozó Gábor, Dobolyi Alexandra, Lévai Katalin. A listát az MSZP március végi kongresszusa kodifikálja.