Sokan állnak majd a meggyilkolt kisfiú sírjánál

2009.02.28. 15:04 Módosítva: 2009.02.28. 18:06
Kedden temetik el Tatárszentgyörgyön azt az apát és fiát, akiket vasárnap éjszaka agyonlőttek, mikor felgyújtott házukból menekültek. Magánemberek kezdeményezésére ingyenes buszok indulnak a temetésre, hogy minél több roma és nem roma gyászoljon együtt.

Magánemberek kezdeményezésére ingyenes buszok indulnak kedden délelőtt 11 órakor Budapestről, a Bazilika mögül, hogy minél több ember részt vehessen a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt apa és fia temetésén.

Apa és fia temetése március 3-án, kedden délután 1-kor kezdődik Tatárszentgyörgyön. Aki az ingyenes busszal szeretne utazni, részvételi szándékát a tatarszentgyorgy@gmail.com számon jelezheti.

Az a céljuk, hogy romák és nem romák együtt gyászoljanak, és mondjanak nemet az agresszióra.

A kezdeményezést támogatja például Bíró András alternatív Nobel-békedíjas és Jancsó Miklós filmrendező. Számos jobboldali és baloldali értelmiségi, több egyház, illetve művészek is jelezték részvételüket. Az utazás költségeit egy adományozó állja.

Az Országos Cigány Önkormányzat már korábban jelezte, hogy a két áldozatot saját halottjának tekinti. Kolompár Orbán a család kérését tolmácsolva arra kérte a gyászukban osztozókat, hogy a temetésen kegyelettel emlékezzenek az áldozatokra és ne engedjenek az indulatoknak.

Az OCÖ elnöke kérte a rendőrséget, hogy a temetésig a virrasztások estéin, valamint a búcsúztatáskor fokozott ellenőrzést tartson a településen.

Vasárnap éjjel ismeretlen támadók Molotov-koktéllal felgyújtottak egy házat Tatárszentgyörgyön, amiben egy cigány család élt, menekülés közben lelőtték az édesapát és ötéves kisfiát. Az édesanya és két másik gyerek is megsérült. A rendőrség keresi az elkövetőket, gyanúsított egyelőre nincs.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint összefüggés van a romák elleni, halálos áldozatokat követelő támadások között, a feltételezések szerint az elkövetők jártasak a vadászfegyverek használatában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport