Dömötör
-1 °C
14 °C

A cigányok elleni gyűlölethadjáratról ír a Sunday Times

2009.03.01. 15:41 Módosítva: 2009.03.01. 16:07
Vezető helyen számol be a brit konzervatív lap a "magyar cigányok elleni gyűlöletháborúról". A bécsi keltezésű tudósítás szerint Marian Cozma meggyilkolása óta váltak gyakoribbá a romák elleni támadások.

A tatárszentgyörgyi brutális kettős gyilkosság olyan félelmeket szít, hogy "jobboldali gyűlölethadjárat" folyik a magyar roma kisebbség ellen - írta terjedelmes beszámolójában a The Sunday Times.

A vezető konzervatív vasárnapi brit lap bécsi keltezésű tudósítása hatalmas betűkkel szedett főcímében is azt írta, hogy a bűncselekmény áldozatául esett négyéves kisfiút "a magyar cigányok elleni gyűlöletháborúban gyilkolták meg".

A lap az eset és a politikusi reakciók részletes ismertetése után azt írta, hogy eddig "ötvennél is több" támadás történt, és ezekben tíz roma vesztette életét.

A The Sunday Times idézi Mohácsi Viktóriát, az Európai Parlament roma származású magyar képviselőjét, aki azt mondta, hogy szerinte "rasszista indíttatású" támadásról van szó, és a rendőrség először azt sem volt hajlandó elismerni, hogy gyilkosság történt.

Az írás szerint az antiszemita és fasiszta nézetekkel vádolt, szélsőjobboldali Jobbik az egyetlen magyar politikai párt, amelyiknek növekszik a népszerűsége. Militáns szárnya, a Magyar Gárda, amelyet egy budapesti bíróság nemrég betiltott, romák lakta térségekben járőrözik, olyan fekete egyenruhákban, amelyek "a fasiszták által a háború idején viselt" uniformisokra emlékeztetnek - írta a The Sunday Times.

Vona Gábor, a Magyar Gárda vezetője a brit lap idézete szerint azt mondta, hogy "az országot háromféle bűnözés bénítja: a gazdasági, a politikai és a cigánybűnözés".

A cikk szerint "a két roma kábítószer-kereskedő által halálra késelt" Marian Cozma kézilabda-játékos meggyilkolása óta gyakoribbá váltak a cigányok elleni támadások. A The Sunday Times azt írta, hogy a sportoló emlékére tartott múlt havi szertartáson tiltakozók a "Halál a cigányokra" jelszót skandálták.

A lap szerint a recesszió mélyülésével más kelet-európai országokban, például Csehországban is éleződnek a hasonló feszültségek.